VIDEO Ziua când s-a strigat: „Noi muncim, nu gândim“, „Liberali şi ţărănişti, puneţi mâna şi munciţi!“. Prima manifestaţie liberă de după Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima manifestaţie liberă de după Revoluţie Arhivă Fundaţia Corneliu Coposu
Prima manifestaţie liberă de după Revoluţie Arhivă Fundaţia Corneliu Coposu

La  29 ianuarie 1990, în Bucureşti a avut loc primul mare miting organizat la iniţiativa PNŢCD ca răspuns la decizia lui Ion Iliescu de a participa alături de FSN la alegerile din luna mai.

La 23 ianuarie, Ion Iliescu, preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, a anunţat că, la alegerile ce vor urma, de pe 20 mai 1990, formaţiunea politică se va prezenta în alegeri. Atunci,  Corneliu Coposu i-a zis lui Ion Iliescu: „Aţi anunţat oficial că veţi candida. Atunci, şi noi, cele trei partide istorice, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat, vom organiza un miting în care vom protesta faţă de decizia FSN-ului“. Mulţi ani după acest eveniment, Seniorul a fost acuzat că a vrut să dea o lovitură de stat. 

Despre acest eveniment îşi aminteşte Ion Andrei Gherasim, şeful de cabinet al lui Corneliu Coposu. Cererea a făcut-o chiar el, în numele celor trei partide, care mai apoi a fost bătută la maşină de secretara preşedintelui, şi ulterior depusă la Primăria Bucureşti pentru a obţine aprobare pentru realizarea unui miting la data de 28 ianuarie. 

miting 1990 arhiva fundatia corneliu coposu

Corneliu Coposu cerul ca, cel puţin pe durata campaniei electorale, Frontul, care vine în concurenţă alături de celelalte partide, să lase conducerea statului pe mâna unor tehnicieni independenţi şi neutri, pentru că nu poţi să fii în acelaşi timp şi guvernant, şi legiferator, şi concurent în campania electorală.

Manifestaţia anti-FSN pentru alegeri libere şi corecte a fost deturnată de cei care deţineau puterea la acea vreme, fiind aduşi în piaţă oameni înarmaţi cu răngi, topoare şi mergându-se până acolo încât vocile puterii au cerut condamnarea la moarte a celor care subminau noua ordine politică. La ora 22.00, piaţa era ocupată de agitatori, înarmaţi cu răngi şi topoare, care strigau: „Moarte intelectualilor!“, „Moarte lui Coposu!“, „Noi muncim, nu gândim“, „Huo!“, „Liberali şi ţărănişti, puneţi mâna şi munciţi!“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite