Urcat pe cisternă, ÎPS Teodosie sfinţeşte apa în Ajun de Bobotează: „Aghiasma nu infectează, nu e periculoasă“ | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie s-a urcat pe cisternă
IPS Teodosie s-a urcat pe cisternă

ÎPS Teodosie s-a urcat şi anul acesta pe cisternele pline cu apă pentru a sfinţi aghiasma. Cu o zi înainte de Bobotează, ierarhul va arunca trei cruci în Dunăre.

UPDATE: „Pentru mine nu este un efort să urc pe cisterne, dar unii se mai miră de ce urc. Trebuie apă pentru tot poporul. În mod canonic, Liturghia cuprinde şi Aghiasma. În mod excepţional azi voi merge şi la Hârşova”, a spus ÎPS Teodosie la finalul slujbei.

„Această apă sfinţită se ia pentru cei ce nu pot să se împărăşească, se ia ca mângâiere. De zi se ia până pe 14 ianuarie. Să trăiţi în curăţenie în această perioadă. Femeile care sunt în neputinţă nu pot să o ia”, a mai spus ierarhul. 

Ştirea iniţială:

Evenimentele prilejuite de Botezul Domnului se întind pe parcursul a două zile, la Constanţa. Astfel, miercuri, 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, ÎPS Teodosie oficiază prima slujbă de sfinţire a apei care va fi îmbuteliată în 150.000 de PET-uri, sticlele urmând să ajungă mâine la credincioşi. Este momentul când ierarhul se urcă pe cisternele cu apă aduse special în faţa Catedralei Arhiepiscopale.

Tot astăzi, în jurul prânzului, Teodosie va oficia o nouă slujbă de sfinţire a apei la Hârşova, apoi va arunca trei cruci în apele Dunării, „furând startul” Bobotezei. 

„Aghiasma nu infectează, nu este periculoasă. Nici Sfânta Împărtăşanie, nici Aghiasma nu infectează şi noi nu avem o astfel de rată ridicată a infectărilor. Dacă anul trecut nu ne-am infectat peste 10.000, câţi au fost la Bobotează, nici anul acesta nu vom avea", declară episcopul Tomisului.

Şi mâine va oficia două slujbe de sfinţire a apelor: în Portul Tomis, unde sunt aşteptaţi circa 20.000 de credincioşi şi în localitatea Ovidiu. La ambele evenimente va arunca în apa mării şi a lacului Siutghiol câte trei cruci.

„Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem, să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului care atunci îşi doreşte ceva foarte mult se grăbeşte să ajungă cât mai repede. Nu interpretaţi ca o lipsă de civilizaţie sau de altceva această îmbulzeală, ci este tocmai râvnă. Şi în jurul Mântuitorului se îmbulzeau oamenii şi niciodată nu a făcut ordine”, spune ÎPS Teodosie. 

Termenul „aghiasmă” înseamnă deopotrivă atât lucrarea de sfinţire a apei, cât şi însăşi apa sfinţită. Aghiasma de la Bobotează este denumită Mare deoarece are o putere deosebită. Efectele sunt arătate chiar de textul rugăciunii:

„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă...”.

IPS Teodosie pe cisterna boboteaza 2022 captura video

Captură video: IPS Teodosie s-a urcat pe cisternă

 

Vă recomandăm şi: 

Lucrări de grafică ale lui Pablo Picasso, expuse la Muzeul de Artă Constanţa

Peste 700.000 de elevi rămân fără bursă de merit. Ministerul Educaţiei a modificat media minimă pentru acordarea ei

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite