Turiştii beau 10 milioane litri de bere când vin vara pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii beau peste 10 milioane litri de bere (mai ales la halbă) când vin pe litoral, conform unor estimări ale Asociaţiei Berarilor din România. În total, românii beau 17 milioane hectolitri pe an.

Când vin vara pe litoral, turiştii consumă peste 10 milioane litri de bere, mai ales la halbă. Evaluarea este făcută de Asociaţia Berarilor din România pornind de la statistica oficială privind turiştii care îşi petrec vacanţele în staţiunile de la Marea Neagră. În 2012, numărul acestora a fost de aproximativ 1,5 milioane.

„Din acest consum, 1 milion euro înseamnă numai acciza care este plătită de producători, bani care merg la bugetul de stat. De altfel, 60% din acciza colectată pe alcool provine de la bere. Adăugând TVA-ul, contribuţiile privind personalul angajat, reiese că industria berii este un contributor important şi onest la economia ţării“, a declarat Constantin Bratu, preşedintele Berarilor din România.

Asociaţia, înfiinţată în 2004, reuneşte 6 producători de bere (Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries, Clinica de Bere) şi doi producători de materie primă (Soufflet Malt Romania şi Asociaţia Producătorilor de Hamei). În producţia de bere, asociaţia reprezintă 90% din piaţa autohtonă.

image

Constantin Bratu, preşedintele Asociaţiei Berarilor din România

Dintr-un studiu efectuat de GfK România, în perioada mai-iunie 2012, privind consumul de bere, a reieşit că berea este băutura favorită a dobrogenilor. Bere beau 70% dintre dobrogenii care se relaxează ieşind la terase cu prietenii. Tot bere beau şi 55% dintre dobrogenii care obişnuiesc să se relaxeze în familie, după o zi de muncă. Locuitorii zonei au mărturisit în procent de 53% că berea nu le lipseşte vara din frigider.

Principalul motiv al consumului este caracterul social al berii („merge cel mai bine la o întâlnire cu prietenii“), hidratarea, ingredientele naturale şi calităţile benefice asupra sănătăţii organismului („curăţă rinichii“, „este sursă de antoxidanţi“).

În total, românii beau 17 milioane hectolitri pe an. Pentru o singură bere, un român munceşte 24 minute, în timp ce un european munceşte 5 minute. Românii sunt patrioţi când vine vorba despre bere: încurajează producţia locală, consumând în procent de 98% bere autohtonă. Deşi piaţa berii a avut o evoluţie pozitivă în 2012, producătorii de bere sunt rezervaţi privind evoluţia în 2013.

„Piaţa berii generează valoare adăugată pentru economia României, dar nivelul la care aceasta se situează este strâns legat de evoluţia pieţei. Stimularea creşterii pieţei şi eliminarea evaziunii fiscale pe piaţa băuturilor alcoolice sunt singurele soluţii pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat provenite de pe piaţa berii, nu creşterea nivelului accizei. Politicile de stimulare a creşterii pieţelor ar trebui să fie parte a strategiei guvernului României de creştere a veniturilor la bugetul de stat“, a precizat Constantin Bratu.

Vă mai recomandăm

Blondă şi băştinaşă - Gustul românilor în materie de bere

Burse de 36.000 euro pentru studii despre bere. Se oferă cineva cobai?

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite