Strategia de dezvoltare a județului Constanța, prezentată oficial. Are 998 proiecte posibile. „Nu este doar o hârtie“

0
Publicat:

Consiliul Județean Constanța a lansat în premieră Strategia de dezvoltare durabilă a județului Constanța pentru perioada 2021-2026. Studiul conține o serie de soluții care ar veni în beneficiul locuitorilor.

Constanța, exemplu de conviețuire și multiculturalitate FOTO: Călin Gavrilaș
Constanța, exemplu de conviețuire și multiculturalitate FOTO: Călin Gavrilaș

Documentul este menit să fie o radiografie la zi a problemelor depistate în toate comunitățile locale și un plan de implementare de soluții care să le și rezolve.

La această strategie au lucrat specialiști din instituții publice, din mediul de afaceri și cel universitar, iar la lansarea ei, în seara zilei de miercuri, 12 octombrie, au participat reprezentanți ai primului-ministru, Ministerului Dezvoltării, dar și personalități din Constanța, precum Gheorghe Hagi.

„Este o strategie bazată pe informații corecte. Lumea așteaptă de la noi soluții, direcții care să se întâmple”, spune Mihai Lupu, președintele CJ.

El arată că printre problemele depistate se numără deșertificarea județului (lipsa împăduririlor), existența a 200 de kilometri de drumuri județene de pământ, 50 de localități fără rețea de apă și canalizare.

„Județul Constanța nu are o rețea de sănătate, un spital de anvergură. Suntem un județ cu expunere majoră dacă ținem cont că aici se află o centrală nucleară, o bază NATO, o zonă de graniță și o rafinărie”, adaugă președintele CJ.

Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța a fost principalul partener în alcătuirea documentului lansat oficial. Ana Maria Vătămanu, președintele ADD, a dat asigurări că Strategia, care este primul master plan al județului, „nu este doar o bucată de hârtie de care nu vom mai auzi toată viața”.

Strategia de dezvoltare cuprinde mai multe capitole FOTO: Călin Gavrilaș
Strategia de dezvoltare cuprinde mai multe capitole FOTO: Călin Gavrilaș

Ce conține Strategia de dezvoltare a județului Constanța

Strategia de dezvoltare are ca scop general stabilirea destinațiilor către care sunt direcționate resursele administrației publice.

Astfel, documentul fixează mai multe obiective strategice, printre care: dezvoltarea mediului de afaceri local, dezvoltarea infrastructurii turistice și valorificarea potențialului local, dezvoltarea infrastructurii culturale, valorificarea potențialului energetic, dezvoltarea serviciilor de sănătate publică.

„Scoate in evidență necesitățile acestui județ”, spune Mihai Lupu.

Documentul cuprinde nu mai puțin de 998 de proiecte posibile de implementat la nivelul județului Constanța.

Printre ele se regăsesc soluții precum construirea unui Centru de inovare și transfer tehnologic, construirea de porturi la Marea Neagră și Dunăre, construirea unui Spital Universitar, a unui Spital Clinic Județean de urgență și reabilitarea și modernizarea multor drumuri județene.

Toate aceste necesități ale județului sunt stabilite și în funcție de posibile axe de finanțare guvernamentale sau europene, dar unele dintre ele ar pica și în sarcina bugetelor locale ale comunelor și orașelor din județul Constanța.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite