Scad veniturile celor din Primăria Constanţa. Facilităţi fiscale pentru agenţii economici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim[ria Constanţa
Prim[ria Constanţa

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa, a anunţat o serie de facilităţi fiscale pentru operatorii economici. Funcţionarii primăriei vor avea o serie de tăieri ale veniturilor.

Consiliul local municipal se va reuni în ultima zi a lunii iuniepentru a discuta o serie de măsuri propuse de primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.

„Cheltuielile noastre au crescut anul acesta, am alocat sume importante Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, cel care a fost în linia întâi în lupta contra COVID-19, iar colegii noştri de acolo au avut rezultate remarcabile.

Vin acum în faţa dumneavoastră cu veşti bune pentru operatorii economici din municipiul Constanţa şi veşti proaste pentru colegii mei, funcţionarii publici din aparatul meu de specialitate”, spune primarul.

Astfel, în perioada 1 iulie – 31 decembrie, vor scădea veniturile funcţionarilor din primărie după cum urmează:

  •     Sporul de 15% se suspendă;
  •     Tichetele de vacanţă de 1.450 de lei pentru fiecare angajat nu se mai acordă în anul 2020;
  •     Se blochează posturile;
  •     Se blochează promovările;
  •     Se suspendă cursurile pentru formarea profesională. Întregul buget dedicat acestora va fi mutat în economii;
  •     Nu se mai acordă bonificaţii persoanelor care lucrau cu fonduri europene şi, în acest fel, 2 milioane de lei vor merge tot în economii.

Pentru firmele constănţene, pentru operatorii economici din oraş, sunt pregătite o serie de facilităţi fiscale:

  • Operatorii din turism, în anul 2020, nu mai plătesc taxa de dezvoltare şi promovare a turismului. Cei care au platit-o deja pot solicita restituirea sumelor printr-o simplă cerere;
  • Taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice, de pe 15 martie şi până la sfârşitul anului, este redusă cu 99%. „Sectorul de alimentaţie publică a avut mult de suferit pentru că a fost închis pe perioada ordonanţelor militare. Îndemn toţi operatorii de alimentaţie publică să deschidă terase şi vor plăti un preţ simbolic. Această reducere de 99% înseamnă, în staţiunea Mamaia, mai puţin de 1 leu pe lună, iar în oraş, chiar mai puţin decât atât. Avem şi câteva condiţii: să nu încurce circulaţia pietonală, să respecte regulile de curăţenie, să igienizeze domeniul public sau privat pe care îl ocupă şi, mai ales, să asigure condiţii clienţilor, astfel încât aceştia să se simtă în siguranţă”, spune primarul.
  • Se reduce cu 50% impozitul pe clădiri datorat pentru anul 2020, pentru clădirile proprietate a persoanelor fizice sau juridice, care au o destinaţie nerezidenţială;
  • Se anulează pentru 2 luni plata taxei aferente aceloraşi clădiri cu destinaţie nerezidenţială;
  • În perioada 15 martie şi până la sfârşitul anului, pentru toate panourile sau spaţiile publicitare goale, care nu au mai avut clienţi, nu se plăteşte nimic. Se plăteşte în continuare taxă doar pentru suprafeţele ocupate, acolo unde există relaţii comerciale sau contracte cu partide politice şi candidaţi;
  • Pentru campaniile umanitare, în aceeaşi perioadă, 15 martie – 31 decembrie, nu se plăteşte niciun leu;
  • Tot în pachetul de facilităţi intră şi scutirea de la plata accesoriilor pentru cei care înregistrează debite la 31 martie 2020, la Serviciul Public de Impozite şi Taxe, şi care achită datoria de bază, debitul principal, până la 15 decembrie 2020.


 

    Mă aşteptam la mai multe măsuri de la autoritatea centrală, dar este evident că anul acesta operatorii economici vor simţi sprijinul substanţial al autorităţii locale, adică al nostru, al constănţenilor.

    Sper ca aceste veşti, proaste pentru colegii mei din sectorul public dar bune pentru operatorii constănţeni, să fie privite ca pe o echilibrare firească a unui demers comun de repornire a economiei oraşului nostru.

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite