Revolta părinților la Constanța: sute de copii, ținuți în frig în grădinițe unde încălzirea nu funcționează VIDEO

0
Publicat:

Mai multe grădinițe din Constanța nu au căldură, după ce sistemul de termoficare al orașului a cedat în unele zone, în ciuda faptului că s-au făcut lucrări toată vara. 

Grădinița “Steluțele Mării” sursa Antonia Ispas
Grădinița “Steluțele Mării” sursa Antonia Ispas

Avaria la sistemul de termoficare a survenit după ultima furtună de cod roșu, de la finalul lunii noiembrie, abătută asupra Dobrogei. În condițiile în care afară temperaturile au scăzut până la 1 grad Celsius, clădirile vechi și neîncălzite ale grădinițelor sunt deosebit de friguroase, mai ales pentru cei mici. 

Grădinița “Steluțele Mării” sursa Antonia Ispas
Grădinița “Steluțele Mării” sursa Antonia Ispas

Reprezentanții a cinci grădinițe din oraș au sesizat deja situația, însă numărul acestora ar putea fi mult mai mare, întrucât avaria afectează o bună parte din municipiul Constanța, spun reprezentanții RADET. 

Părinții care nu au cui să-i lase pe cei mici în grijă, ca să poată merge la muncă, ii aduc la grădinițe înfofoliți. O parte însă, au renunțat să mai aducă, după ce s-au îmbolnăvit.  

Grădinița “Steluțele Mării” sursa Antonia Ispas
Grădinița “Steluțele Mării” sursa Antonia Ispas

Un exemplu este cel al Grădiniței cu Program Prelungit “Steluțele Marii”, unde învață 300 de copilași. 

„Situația este așa de când a fost frigul acela, de când  a fost vijelia. Și de atunci nu s-a rezolvat. Între timp copiii sunt toți  răciți. Pe al meu l-am ținut acasă în ultimele două zile, astăzi fiind prima zi când a reluat cursurile", a declarat o mămică.  

Avarie la sistemul de termoficare Sursa video - Antonia Ispas 

„Nu, nu avem voie să urcăm sus, în grădiniță, decât până la ușă, dar ne-au spus doamnele că sunt cam 19 grade în clase", a declarat o altă mămică.  

„Au o avarie la subsol, am înțeles și speră să o remedieze. Nu au zis nimic referitor la când se va rezolva", a declarat o altă mămică.  

„Situația durează din luna noiembrie. Am făcut sesizări, însă nu ne-a răspuns nimeni de la Regia de Termoficare. Nu știm cât va dura”, a afirmat Niculina Andreev, directorul Grădiniței “Steluțele Marii”. 

Reprezentanții Regiei de Termoficare din Constanța spun că sunt avarii în anumite zone și că se lucrează pentru schimbarea conductelor. Până vor reuși să remedieze, au luat decizia de a  furniza agent termic decât pe timpul nopții, în cartierele afectate.  

„Este o problemă, în momentul acesta, întrucât se lucrează la rețeaua magistrală. Se pierde căldura prin aceste conducte vechi și din acest motiv avem disfuncționalități. Este de fapt vorba de întreg sistemul de termoficare pentru că plecările dinspre CET sunt pe unele zone pe provizorat", a declarat Liviu Popa, directorul RADET Constanța. 

Cu toate că nimeni nu știe cât va dura exact situația, autoritățile speră că până la Crăciun vor remedia avaria și copii nu vor mai fi nevoiți să îndure frigul din grădinițe. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite