Protest al elevilor în prima zi de şcoală. Mitingul este organizat de Asociaţia Elevilor din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Elevilor din Constanţa organizează un protest luni, 16 septembrie, între orele 11 şi 13, la Statuia Victoriei din Parcul Primăriei. La miting participă elevi din mai multe licee constănţene, care manifestează împotriva măsurilor luate în sistemul educaţional.

Elevii vor protesta împotriva plafonării de către Guvern a cuantumului maximal ce poate fi decontat pentru naveta acestora la tariful de 2 lei / km.

„Această măsură reprezintă o îngrădire a accesului liber şi gratuit la sistemul educaţional public pentru că plafonul stabilit arbitrar de către executiv va acoperi doar o treime din costul total al transportului, favorizând absenteismul şi abandonul şcolar“, arată organizatorii.

De asemenea, elevii cer alocarea de 6% din PIB pentru educaţie.

„Prin respectarea obligaţiilor asumate prin Pactul pentru Educaţie - alocarea a 6% din PIB pentru educaţie - se va putea asigura buna funcţionare a sistemului, realizarea investiţiilor necesare sistemului de învăţământ, o salarizare corectă a cadrelor didactice şi toate celelalte servicii de care momentan elevii nu beneficiază sau trebuie să le achite din buzunarul propriu“, mai spun aceştia.

Alexandru Bajdechi, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, aduce în discuţie un aspect important.

„Elevii constănţeni, contrar prevederilor legale, nu beneficiază de reducerea costului de transport urban cu RATC cu 50%, chiar dacă Legea Educaţiei le garantează acestă reducere. Aceştia speră să convingă autorităţile constănţene să respecte legea şi să beneficieze de acest lucru ca şi colegii lor din alte municipii.

Chiar dacă elevii sunt beneficiarii direcţi ai învăţământului, aceştia nu sunt consultaţi în măsurile care urmează să fie luate. Prezenţa în cadrul Consiliului de Administraţie este un drept de care au beneficiat elevii până în anul 2011. În acest moment exista o iniţiativă legislativă în acest sens, dar reprezentanţii elevilor sunt dezamăgiţi de faptul că Ministerul Educaţiei nu va sprijini acest lucru, cel mai probabil avizând negativ acest proiect de lege la următoarea şedinţă de Guvern“, declară Bajdechi.

Legea Educaţiei prevede faptul că Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze cu reprezentanţii elevilor un statut al acestora în termen de maximum 8 luni de la intrarea în vigoare a legii. După mai mult de 2 ani, acest statut nu este aprobat, chiar dacă reprezentanţii elevilor au încercat de multe ori să stabilească întâlniri cu reprezentanţii ministerului, acest subiect a fost mereu amânat.

Statutul Elevului ar trebui să prevadă drepturile şi îndatoririle elevului şî în baza acestuia să se elaboreze regulamentele de ordine interioară ale şcolilor.

„Avem multe motive care ne-au condus să luăm această decizie de a protesta. Faptul că de 2 ani de zile statutul nostru este amânat este ceva îngrijorător. De asemenea, Ministerul Educaţiei a tratat cu multă lejeritate problema elevilor navetişti, chiar considerând măsura propusă de Ministerul Finanţelor ca fiind una salvatoare.

Credem că Ministerul Educaţiei nu conştientizează gravitatea situaţiei. Săptămâna trecută am trimis la Guvern o reclamaţie administrativă prin care am cerut anularea plafonului pe naveta elevilor deoarece o asemenea măsură nu se poate lua prin Ordonanţă. În cazul în care Guvernul nu va abroga prevederea în termen de 30 de zile, vom acţiona Guvernul în contencios-administrativ“, a declarat Alexandru Bajdechi.

Vă mai recomandăm

Elevii constănţeni, în grevă japoneză. Banii de navetă nu au mai fost decontaţi de 8 luni

Elevii din Constanţa şi-au trimis reprezentant la protestul studenţesc din oraşul de pe Bega

Elevii cer consultare publică în întreaga ţară pe tema Examenelor Naţionale

De la Facebook la socializare live

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite