Plajele din Olimp, Mangalia şi Vama Veche, pline de alge. Cât de periculoase sunt pentru turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunile din sudul litoralului sunt pline de alge foto: ABADL
Staţiunile din sudul litoralului sunt pline de alge foto: ABADL

Echipele Apelor Române lucrează pentru îndepărtarea algelor aduse la mal de curenţi. Cele mai afectate staţiuni sunt Olimp, Mangalia şi Vama Veche.

În ultima perioadă se constată o dezvoltare algală puternică în zona de sud a litoralului românesc, în staţiunile Olimp, Mangalia şi Vama Veche, transmite Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL).

Cantităţile însemnate de algă se întâlnesc, atât în apa mării, cât şi pe plajă.

Echipele din cadrul SGA Constanţa intervin în fiecare seară pe linia ţărmului, dar cantitatea mare de alge din apă nu poate fi evacuată decât în momentul în care ajunge pe ţărm.

Slecialiştii îi liniştesc pe turişti asigurându-i că algele nu reprezintă nici un pericol pentru sănătate, mai mult, ele dovedesc că avem o mare sănătoasă. „Şi algele fac parte dintr-un sistem natural, turiştii trebuie să înţeleagă acest lucru”, a declarat cercetătorul Simion Nicolaev.

Specialistul explică faptul că algele ajung în cantităţi însemnate la mal în două perioade din an (perioade vegetative): una este în primăvară, iar alta este în vară - început de toamnă.

„Trebuie să înţelegem că şi ele au locul lor, au dreptul lor să trăiască la fel ca toată lumea. Nu reprezintă nici un pericol pentru turişti cu excepţia disconfortului”, asigură Simion Nicolaev.

Fenomenul „invaziei algelor” se regăseşte doar în zonele cu substrat, adică piatră, diguri submerse, aşa cum este Mamaia. Apoi, furtuna din ultimele zile a smuls talul (corpul vegetativ) de pe substrat şi aşa ajung în apă cantităţi însemnate de alege care sunt aduse la mal de curenţi.

alge pe litoral foto abadl

sursa foto: ABADL

Citeşte şi: 

 Şeful ANPC: Pandemia este o binecuvântare pentru a mări preţurile pe litoralul românesc. Mulţi profită de faptul că românul nu poate să plece şi fac japcă

Litoralul românesc, sufocat de alge. Autorităţile spun că nu au soluţii să rezolve problema

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite