Nicuşor Constantinescu vrea să fie cercetat sub control judiciar. Tribunalul Constanţa a amânat pronunţarea pentru 19 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Constantinescu s-a prezentat miercuri, 18 martie, la Tribunalul Constanţa. Instanţa a judecat cererea DNA de prelungire a arestului la domiciliu în dosarul în care Constantinescu este acuzat de comiterea mai multor infracţiuni prin efectuarea unor plăţi nelegale. Pronunţarea a fost amânată pentru 19 martie.

Avocatul său, Marius Mocanu, a cerut Tribunalului Constanţa cercetarea lui Nicuşor Constantinescu sub control judiciar. De asemenea, el a solicitat ca dacă această cerere este respinsă atunci magistraţii să-i permită în cadrul arestului la domiciliu să meargă la muncă la Consiliul Judeţean.

“S-a discutat solicitarea formulată de DNA pentru prelungirea măsurii arestului la domiciliu în ceea ce-l priveşte pe domnul Constantinescu şi în acelaşi timp cererile pe care noi le-am formulat de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar. Am solicitat ca în situaţia în care se va menţine măsura arestului la domiciliu să se dea posibilitatea domnului Constantinescu ca de luni până vineri să se poată deplasa la Consiliul Judeţean Constanţa în vederea îndeplinirii atribuţiilor de preşedinte”, a declarat Marius Mocanu.

Printre argumentele invocate de acesta în faţa instanţei s-a aflat şi decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a hotărât cercetarea în libertate a lui Radu Mazăre pentru fapte similare celor pentru care este anchetat Nicuşor Constantinescu.

“Infracţiunile de care este acuzat domnul Constantinescu sunt similare cu cele pentru care a fost acuzat domnul Mazăre, iar soluţia de la Înalta Curte de Casaţie cred că este cunoscută de toată lumea în sensul că s-a respins propunerea de arestare inclusiv pentru aceste infracţiuni motiv pentru care din perspectiva noastră sunt elemente noi care trebuie avute în vedere”, a mai afirmat avocatul lui Nicuşor Constantinescu.  Instanţa va lua o decizia în acest caz pe data de 19 martie.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii.

La datele de 14 şi 22 mai 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a plătit suma totală de 37.000 lei unor asociaţii din judeţul Constanţa, în scopul determinării membrilor şi apropiaţilor acestora să voteze listele unui partid politic, în cadrul alegerilor locale care au avut loc în data de 10.06.2012.

În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, împreună cu mai multe persoane, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa precum şi a unor infracţiuni de spălare a banilor.

La data de 08.01.2015, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului.

În perioada 2009 – 2015, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu şi în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acţiuni: a aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate, la care inculpatul deţine 25% din părţile sociale, a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale, suma de 113.032 lei, a încheiat 6 contracte de prestări servicii, cu două firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu inculpatul şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 10.304.729,52 lei (aproximativ 2,3 milioane euro); a efectuat plăţi către două firme, la care asociat este aceeaşi persoană, aflată în relaţii comerciale cu inculpatul, în sumă totală de 340.543,90 lei.

La data de 12.02.2015, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Constanţa mai multe proiecte de hotărâri privind finanţarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr.350/2005, a mai multor cluburi şi asociaţii sportive din judeţul Constanţa, urmărind prejudicierea bugetului unităţii administrativ teritoriale cu sumele respective şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.


Vă mai recomandăm:

Nicuşor Constantinescu, arestat la domiciliu în dosarul Centrului Militar. Decizia poate fi contestată

Nicuşor Constantinescu, suspendat de la conducerea Consiliului Judeţean Constanţa pentru a doua oară

UPDATE Au fost audiaţi primii martori în dosarul Centrului Militar. Nicuşor Constantinescu, amendat pentru cererea de recuzare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite