Mii de tone de alge, adunate de pe litoral. Cum se desfăşoară operaţiunea de colectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Administraţia Bazinală de Apă  Dobrogea – Litoral (ABADL), prin Sistemul de Gospodarire a Apelor Constanţa, a strâns numai în ultimele două săptămâni, peste 1.300 de tone de alge din aproape toate staţiunile litoralului românesc.

„În urma condiţiilor meteorologice din aceste zile fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul, iar ABADL a colectat în perioada mai – 16 august 2019, de la linia ţărmului, de pe litoralul turistic românesc 6.300 de tone de alge”, spun reprezentanţii administraţiei bazinale.

Cea mai mare cantitate de alge colectată de pe plaje a fost de pe tronsonul Olimp – Vama Veche, urmat de tronsonul Eforie Sud – Tuzla – Costineşti şi apoi de Năvodari.
 
„Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare în timpul verii, în fiecare noapte, în intervalul orar 22:00 – 06:00. Echipele A.B.A. Dobrogea – Litoral  strâng algele depuse pe sectorele de plajă pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală acţionând în continuare în fiecare seară, în funcţie de necesitate, cu 2 încărcătoare frontale de mare capacitate, 3 tractoare cu remorcă, 4 autobasculante de diferite capacităţi şi 4 buldoexcavatoare), încercând pe cât este posibil să nu deranjăm localnicii şi turiştii aflaţi în concediu”, adaugă oficialii.
 
Strângerea algelor se face pe toata linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei, astfel de lucrăriri fiind interzise şi din motive de siguranţă.

ABADL precizează că prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii.  
 
„Meţionăm că de multe ori, din cauza condiţiilor meteorologice, a valurilor mării, algele aflate în apă nu au putut fi colectate decât atunci când acestea au ajuns la linia ţărmului.  Totodată, acţiunile de colectare şi transport a algelor de pe suprafeţele de plaje cu  utilajele şi autospecialele din dotarea A..B.A.D.L. sunt îngreunate de lipsa zonelor de acces, dar şi de traficul rutier care înregistrează valori crescute mai ales în această perioadă”, se mai aratăîntr-un comunicat transmis de ABADL.

Pe aceeaşi temă:

De ce ajung şezlongurile în mare. Apele Române: „Pentru că bate vântul foarte tare, iar valurile modifică linia ţărmului“

Sudul litoralului a fost invadat de alge. Peste 1.300 de tone, strânse în doar trei zile
 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite