Mama unui erou mort în catastrofa aviatică de la Tuzla: „Mă voi judeca cu Armata şi dincolo de mormânt!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un an, în data de 5 iulie, la ora 17.40, văzduhul s-a zguduit deasupra micuţului aerodrom de la Tuzla. 12 militari, scafandri şi piloţi de elită ai Armatei au murit în chinuri de neimaginat, în timpul unui antrenament de rutină.

Comandorul Nicolae Jianu (49 de ani), comandantul Bazei Militare de la Boboc, locotenent-comandorul Cătălin Vicenţiu Antoche (34 ani) , locotenentul Lavinia Guită (26 ani) - copilotul avionului, maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ (43 de ani), maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu (34 de ani), maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi (36 de ani), maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc (29 de ani), fruntaşul Constantin Vlăduţ Sărman (26 de ani), fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu (22 de ani), fruntaşul Cosmin Furtună (28 de ani) şi soldatul Cosmin Florescu (25 de ani) au murit pe loc, intoxicaţi cu fum, arşi sau zdrobiţi.

Catastrofă aviatică la Tuzla: 12 oameni au murit, iar alţi 2 sunt grav răniţi

Vezi aici galerie foto de la locul accidentului!

Câteva ore mai târziu, la spital, şi-a dat ultima suflare şi locotenentul Liviu Antim (27 de ani).

Locotenentul Liviu Antim a făcut schimb de locuri pentru zborul morții

Vezi aici imagini cu supravieţuitorii

Doar doi militari au supravieţuit:  maistrul militar Marius Nazare, din Constanţa,  şi căpitanul Daniel Bâlsanu, de la Baza militară de la Boboc.

Martor la catastrofa de la Tuzla: „Avionul putea să cadă peste mine"

Vezi aici omagiul adus de militari colegilor morţi în accident


Familile morţilor nu au reuşit să-şi revină din şocul acelei zile cumplite: o parte au intentant proces Ministerului Apărării Naţionale. Oamenii contestă atât expertiza prin care nenorocirea este atribuită unei defecţiuni tehnice ce nu putea fi prevăzută sau descoperită.

Părinţii eroului Cosmin Furtună, mort în accidentul de la Tuzla: „Suntem ca două jucării stricate"

Declaraţiile mamelor care nu mai au ce pierde, după ce şi-au pierdut fii în urmă cu un an, sunt sfâşitoare. Mamele acuză Ministerul Apărării Naţionale pentru modul cum au organizat exerciţiul, pentru vechimea de 20 de ani a AN2-ului în care se aflau militarii dar şi pentru faptul că, spun ele, copiii lor au fost lăsaţi, efectiv, să ardă de vii.

Omagiu emoţionant adus iubitului mort în accidentul de la Tuzla





Click pe pozele eroilor pentru a vedea ce a rămas în urma lor!

image

Minune

Au existat doar doi supravieţuitori: maistrul militar Marius Nazare, din Constanţa,  şi căpitanul Daniel Bâlsanu, de la Baza militară de la Boboc.
Secretul supravieţurii lor, şi cel a condiţiilor în care s-a produs accidentul, nu-l ştiu însă decât procurorii militari. Nu au povestit nimănui, nici măcar famililor cum au ieşit din avionul care a luat foc în câteva fracţiuni de secundă de la impactul cu solul.


Accidentul a fost văzut de un singur martor, cu excepţia militarilor care îşi aşteptau rândul la antrenament:  tractoristul Ion Negru.


„Pilotul a reuşit să-l redreseze puţin, iar avionul a aterizat lin, dar pe burtă, pe câmp. Era la vreo 150 de metri de pistă. La câteva clipe după ce avionul a atins pământul, au izbucnit flăcările“, a povestit Negru la câteva zile după catastrofă. A văzut cum, cu câteva momente înainte de declanşarea incendiului, un militar a reuşit să iasă din avion pe picioarele lui. „Nu ştiu dacă era bărbat sau femeie. Nu îmi dau seama cum a reuşit să iasă pentru că mă aflam în spatele avionului. Atunci a izbucnit focul“, afirmă martorul ocular.


În septembrie, procurorii au finalizat ancheta. Rezultatul – catastrofa aviatică a fost cauzată de o defecţiune tehnică.


Citiţi în  de astăzi declaraţiile mamelor care au dat în judecată MApN cerând despăgubiri uriaşe şi ce traiectorie curioasă a urmat cariera unuia dintre supravieţuitori!

Ştampilă Constanţa
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite