„Măi animalule!“ Momentul în care Ion Iliescu a scăpat boii din frâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul moment când preşedintele Ion Iliescu şi-a pierdut cumpătul s-a întâmplat la Constanţa şi a fost provocat de un ziarist. Paul Pârvu este cel căruia i s-a adresat la nervi cu celebrul apelativ „Măi animalule!“

Era 15 august 1992, la Constanţa. Cel mai iubit preşedinte al României postdecembriste, Ion Iliescu, ia parte la festivităţile dedicate Zilei Marinei. După manifestările din faţa Comandamentului Marinei, Iliescu şi suita de oficialităţi merg la Prefectură, pentru a ciocni un pahar de şampanie. Prefect era pe atunci avocatul Dragoş Chilea.

În faţa Prefecturii Constanţa, lumea se îmbulzeşte să-l vadă şi să-l atingă pe noul tătuc. Baia de mulţime este însă perturbată de un grup de protestatari care cer zgomotos demisia lui „Ilici“.

Un ziarist de la Telegraf, investigatorul Paul Pârvu, îl abordează cu aplomb pe omul providenţial al românilor. Paul era unul dintre contestatari şi avea de pus o grămadă de întrebări despre Revoluţie, despre Piaţa Universităţii, despre KGB, Moscova şi influenţa sovietică.

Pentru prima şi ultima dată în viaţa lui, Ion Iliescu îşi pierde cumpătul. Se înfurie pe ziaristul extrem de insistent şi aproape îl ia de gât, lăsându-i să scape apelativul celebru: „Măi animalule!“

Faza i-a luat prin surprindere pe absolut toţi cei prezenţi. Gestul fulgerător a fost imortalizat doar de Serviciile care asigurau escorta preşedintelui. În presă au apărut imagini cu preşedintele Iliescu şi cu ziaristul Pârvu stând faţă în faţă la foarte mică distanţă, privindu-se duşmănos.

image

Paul Pârvu (dreapta) Foto Alexandru Brînzaru

Pentru un politician calculat şi tenace ca Iliescu, momentul a fost rarisim. Pentru un ziarist feroce ca Pârvu, momentul a fost „botezul“ care l-a făcut faimos. După ciocnirea cu Iliescu, partidele de dreapta l-au ofertat pentru a profita de celebritatea lui. Paul Pârvu a refuzat, fiind un ţărănist din convingere. N-a activat niciodată în politică, nu a intrat nici în administraţia publică şi s-a despărţit de colegii lui de drum: Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Sorin Strutinski.

A rămas un ziarist de investigaţie acerb şi sărac, care „n-are mamă, n-are tată“. Idealismul din meserie l-a aşezat pe poziţii total opuse cu foştii săi camarazi, ajunşi acum mai-marii judeţului Constanţa. „Sper doar să nu uite de unde au plecat şi cât îi dispreţuiam pe politicieni pentru tot ce fac“, îşi exprimă părerea Paul Pârvu, acum ziarist independent.

Cristian Paţurcă, trubadurul Pieţei Universităţii, a făcut chiar un cântec dedicat acelui episod, intitulat „Măi animalule“. Incidentul de la Constanţa este greşit atribuit lui Radu Mazăre, pe atunci redactor-şef al ziarului unde lucra Paul Pârvu. Mazăre a fost prezent la altercaţia de la Prefectură, dar fotografiile făcute de el nu au surprins tocmai momentul critic.

FOTO Lista scurtă a colaboratorilor Securităţii din Constanţa

26.000 de români pe lista neagră a lui Miron Cozma. Liderul minerilor vrea ca România să se numească Dacia

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite