Klaus Iohannis: „Avem Marea Neagră, o mare frumoasă, dar şi o zonă foarte complicată“

0
0
Klaus Iohannis la baza Mihail Kogălniceanu SURSA FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis la baza Mihail Kogălniceanu SURSA FOTO presidency.ro

La sfârşitul consultărilor cu partidele politice, preşedintele Klaus Iohannis a dat o fugă până la Constanţa pentru a vizita nave participante la exerciţiul NATO „Sea Shield 2019”.

Klaus Iohannis a fost prezent, vineri după-amiază, în Portul Militar Constanţa, pentru a vizita trei nave participante la exerciţiul "Sea Shield 19". "Pentru mine, ca preşedinte al României, acest exerciţiu a fost foarte important. Pentru că avem Marea Neagră, o mare frumoasă, dar şi o zonă foarte complicată şi presupun că pe durata acestui exerciţiu cu toţii aţi putut observa de ce este o zonă atât de complexă. Pentru mine şi pentru România este foarte important să îi avem pe aliaţii noştri, pe voi, împreună cu noi, aici în Marea Neagră, lucrând împreună, pregătindu-ne împreună şi cunoscându-ne reciproc. Zona Mării Negre nu este numai o regiune estică sau o graniţă estică a NATO. Zona Mării Negre este foarte complicată şi avem nevoie de voi toţi, avem nevoie de NATO", a afirmat Iohannis.

El a menţionat că România este membră NATO de 15 ani, iar ţara noastră s-a adaptat, la început primind securitatea din partea NATO, iar acum a devenit un furnizor de securitate în regiune.

exercitiu natoto foto fortele navale

FOTO Forţele Navale

La exerciţiul din acest an participă 14 nave militare româneşti şi 6 nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 militari. Aceştia vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

„Scenariul exerciţiului este fictiv şi urmăreşte planificarea şi executarea unei Operaţii de Răspuns la Criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluţii a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNSC), în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin ameninţări simetrice şi asimetrice“, precizează colonelul Corneliu Pavel, ofiţerul de presă al Forţelor Navale Române.

România a alocat o structură impresionantă de forţe în desfăşurarea exerciţiului. Sub conducerea şi coordonarea Comandamentului Flotei vor fi două fregate, două corvete, două dragoare de mine, două nave purtătoare de rachete, două nave maritime pentru scafandri de luptă, trei remorchere maritime, un detaşament de scafandri EOD (specializaţi în lupta împotriva ameninţărilor subacvatice), două detaşamente mobile de lansare rachete şi alte nave de sprijin, precum şi structurile specializate distincte, Brigada 243 Radioelectronică şi Observare, Direcţia Hidrografică Maritimă, Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică, Centrul pentru Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică, care vor asigura suportul specific, de la ţărm.

Forţele Aeriene Române asigură secvenţele de luptă împotriva ameninţărilor aeriene cu aeronave MIG 21 LanceR şi F-16, iar forţele navale ale Statelor Unite şi ale Turciei vor acţiona cu două aeronave de patrulare maritimă. 

Forţele Terestre Române participă la exerciţiu  cu un detaşament din compunerea Brigăzii 9 Mărăşeşti, pentru protecţia căilor de comunicaţii terestre şi a portului Constanţa. 

Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a desemnat să participe la Exerciţiul Sea Shield 19 Gruparea Navală Permanentă (SNMG-2), care operează în Marea Neagră începând cu 28 martie 2019, având în compunere nave din Bulgaria, Canada, Olanda, România şi Turcia. În plus, Grecia şi Bulgaria sunt reprezentate la exerciţiu de câte o navă de luptă.

„Sea Shield 19 se suprapune unor aniversări importante ale comunităţii euro-atlantice. Prima marchează 70 de ani de la înfiinţarea NATO, în aprilie 1949, când 12 state din Europa Occidentală şi America Nord înfiinţau alianţa politico-militară prin semnarea, la Washington, a Tratatului Atlanticului de Nord, cu scopul de a menţine pacea şi apărarea propriei independente, prin solidaritate politică şi printr-o forţă militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze şi, dacă ar fi necesar, să răspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre în baza articolului 5 din Tratat privind apărarea colectivă, bazat pe principiul <un atac împotriva unuia dintre aliaţi este un atac împotriva tuturor>. Al doilea moment aniversar este marcat de împlinirea a 15 ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice“, precizează col. Corneliu Pavel. 

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri