FOTO „Olimpul era cel mai frumos loc de pe litoral. Acum zici că-i o ruină a războiului din Serbia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 20.000 locuri cazare lăsate în paragină (aproape jumătate din totalul de cazare), 200 hectare de plajă concesionate pe 20 ani contra unor sume modice – acestea sunt câteva statistici ale turismului din sudul litoralului pe care municipalitatea din Mangalia vrea să le schimbe.

Noul primar Cristian Radu a cerut ajutorul ministrului IMM-urilor, Turismului şi Mediului de Afaceri. Maria Grapini a fost marţi pe litoral, în prima sa vizită oficială. S-a îngrozit de ce a văzut.

„Este absurd să dăm bani pe promovare ca să ne vină pe litoral turiştii, mai ales cei străini. Să vină ca să vada ce? Aici, în Olimp, era cel mai frumos loc de pe litoral. Acum este o ruină, am mai văzut aşa ceva doar după războiul din Serbia.

Ministerul din Guvernul Boc a cheltuit sume enorme pentru promovare, 84 milioane euro pentru celebra frunză, în loc să băgăm banii în infrastructură. Voi depune în guvern un memorandum cu măsurile urgente care trebuie luate.

Printr-o hotărâre de guvern, investitorii care şi-au lasat activele de izbelişte vor fi forţaţi să le reabiliteze, altfel le vor pierde. Le vom aplica amenzi până când vor face ce trebuie“, a spus Maria Grapini.

Ministrul a promis că sezonul turistic o va găsi „pe teren“ şi a ţinut să menţioneze că va răspunde cu drag invitaţiei investitorilor din Mamaia, care au criticat-o în dese rânduri. Investitorii au acuzat-o pe Grapini că vrea să distrugă turismul, prin introducerea impozitului forfetar fără să ţină cont de opinia lor.

Primarul Mangaliei a dat exemplele unor mari companii care au cumpărat nenumărate hoteluri de pe litoral la privatizare, dar n-au investit nimic în ele.

„Pentru ei a fost o afacere imobiliară. De ce te chemi investitor dacă nu investeşti? Este cazul SIF Transilvania, European Drinks, Unita. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu plajele. La Venus, Primăria Mangalia a încheiat contracte în 1996 pe 20 ani, prin care au concesionat 7.000 metri pătraţi contra unei sume de 200 euro pe an. Vede toată lumea în ce hal arată plaja la Venus. Şi nu este singurul caz. Sunt 110 hectare date pe nimic, din care municipalitatea nu câştigă, iar turismul are de pierdut“, a arătat Cristian Radu.

Pentru reglementările edilitare, Primăria Mangalia şi-a angajat recent, în premieră, un arhitect-şef care va elabora un Plan Urbanistic General (PUG) şi un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ale oraşului care vor trebui respectate întocmai de întreprinzători.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite