Încep antrenamentele pentru lansarea primului satelit românesc. Proiectul EkoRocket, prezentat în Piaţa Ovidiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racheta a fost construită în România foto: Primăria Constanţa
Racheta a fost construită în România foto: Primăria Constanţa

Testele pentru EcoRocket au început la ARCA acum doi ani şi proiectul costă 1,2 milioane euro fiind finanţat integral din surse private, fără a se cheltui bani publici, fabricaţia desfăşurându-se în judeţul Vâlcea.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) va prezenta duminică, 27 iunie 2021, în Piaţa Ovidiu din Municipiul Constanţa, proiectul EcoRocket.

În cadrul acestui proiect ARCA va lansa primul satelit românesc cu o rachetă proiectată şi construită integral în România. EcoRocket este în acelaşi timp şi răspunsul ţării noastre la competiţia de 10 milioane de Euro lansată de Comisia Europeană care vizează crearea de noi rachete prietenoase cu mediul  înconjurător şi care să aibă un cost scăzut pentru piaţa sateliţilor mici estimată la 7 miliarde de Euro în următorii 10 ani.

„Considerăm  EcoRocket unul dintre cele mai importante proiecte din istoria ţării, iar reuşita sa va constitui un pas major înainte pentru dezvoltarea României. De aceea am dorit să prezentăm publicului constănţean şi turiştilor prezenţi în zonă proiectul EcoRocket, înainte de a intra a doua zi în baza navală pentru începerea antrenamentelor de lansare. Mulţumim Primăriei Municipiului Constanţa pentru sprijinul acordat acestui eveniment” - preşedinte ARCA, Dumitru Popescu.

Testele pentru EcoRocket au început la ARCA acum doi ani şi proiectul costă 1,2 milioane euro fiind finanţat integral din surse private, fără a se cheltui bani publici, fabricaţia desfăşurându-se în judeţul Vâlcea. Proiectul este în faza de teste finale şi ARCA pregăteşte lansarea EcoRocket de pe Marea Neagră, cu sprijinul logistic la Forţelor Navale Române, în cadrul unui contract de prestări servicii plătit integral de către ARCA din surse private.

„EcoRocket va fi ambarcată saptămâna viitoare la bordul navei militare NMH Cătuneanu, pentru începerea antrenamentelor de lansare. Înainte de acest moment, ARCA cu sprijinul Primăriei Constanţa, va prezenta EcoRocket duminică 27 iunie 2021, în Piaţa Ovidiu, începând cu ora 10:00 şi până la ora 23:00”, transmite Primăria Constanţa.

„Ne bucurăm să fim gazda unei prezentări atât de importante pentru ţara noastră şi că locuitorii Constanţei şi turiştii pasionaţi de aeronautică şi cosmonautică pot observa şi analiza o rachetă proiectată şi construită integral în România. Este pentru prima dată când constănţenii pot fi atât de aproape de un astfel de eveniment pe care îl aşteptăm cu nerăbdare“, a declarat viceprimarul Municipiului Constanţa, Ionuţ Rusu.

Odată cu evenimentul de prezentare a EcoRocket, Primăria Constanţa, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială organizează, în Piaţa Ovidiu şi un maraton de vaccinare. Astfel, sâmbătă şi duminica, între orele 10:00 şi 22:00, orice constănţean sau turist se poate imuniza, atât cu vaccinul Pfizer-BioNTech, cât şi cu vaccinul Johnson& Johnson.

Citeşte şi:

Mirosul gunoaielor a scos lumea în stradă la Costineşti. Garda de Mediu dă amenzi, dar problema persistă

Ce ştiu americanii despre România. Răspunsurile i-au uimit pe vloggeri VIDEO

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite