Dosar penal în cazul bisericii care a ars într-un cartier din Constanța. Ce fapte anchetează procurorii

0
0

Incendiul izbucnit la o biserică improvizată din municipiul Constanța a intrat în atenția procurorilor. Și Inspectoratul de Stat în Construcții cere explicații de la Primăria Constanța.

Incendiul a mistuit biserica improvizată FOTO: Călin Gavrilaș
Incendiul a mistuit biserica improvizată FOTO: Călin Gavrilaș

Duminică, 28 august, în timpul Liturghiei, un incendiu a izbucnit la biserica Sfânta Ecaterina din cartierul Tomis Plus din municipiul Constanța. Zeci de credincioși, printre care mulți copii, s-au autoevacuat din lăcașul de cult improvizat. Flăcările s-au extins și la un bloc din vecini, iar 11 apartamente au fost afectate.

Proprietarii apartamentelor afectate de incendiu spun că au sesizat Secția 2 de Poliție Constanța cu privire la ce se întâmplă la această biserică, dar nimeni nu a făcut nimic. „Se aprindeau lumânări înăuntru, aveau butelii”, spune unul dintre păgubiți. În schimb, IPJ Constanța transmite că ei nu au primit nicio sesizare despre activitatea acestei biserici.

Conform unor surse din Primăria Constanța, preoții nu au solicitat autorizație de construire pentru acea construcție din lemn. Terenul este proprietate privată, iar singura autorizație care există este emisă în anul 2012 pentru construirea bisericii mari, din beton, situată lângă zona cu incendiu.

Preoții au privit neputincioși FOTO: Călin Gavrilaș
Preoții au privit neputincioși FOTO: Călin Gavrilaș

Arhiepiscopia Tomisului susține că acea construcție nu avea nevoie de autorizație de construire deoarece era o construcție provizorie. Doar că, specialiștii în domeniul construcțiilor arată că fiind vorba despre un loc unde se desfășurau slujbe religioase, un loc alimentat cu energie electrică și în care se aprindeau surse de foc, erau obligați să aibă autorizație de construire, inclusiv autorizație de funcționare.

Dosar penal deschis de procurori

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a declarat pentru „Adevărul” că s-a deschis un dosar penal cu privire la infracțiunile de distrugere din culpă și vătămare corporală din culpă. Deocamdată cercetările se efectuează in rem, adică se verifică faptele și nu persoanele responsabile. În acest stadiu al anchetei, Parchetul nu poate furniza mai multe informații.

Și Inspectoratul de Stat în Construcții a cerut explicații Primăriei Constanța cu privire la existența acestei construcții improvizate. Conform ISC, Primăria Constanța  are obligația de a autoriza și de a verifica, prin compartimentul de resort, orice construcție.

„Inspectoratul de Stat în Construcții a solicitat prin adresă scrisă, la data de 29 august, Primăriei municipiului Constanța să efectueze un control de specialitate Până la data prezentei, nu am primit nici un  răspuns”, arată ISC.

Incendiul a afectat blocul din apropiere FOTO: Călin Gavrilaș
Incendiul a afectat blocul din apropiere FOTO: Călin Gavrilaș

Avocații, scoși la înaintare de către preoți

A doua zi după incendiu, Arhiepiscopia Tomisului anunța că „preoții au comunicat că parohia Sfânta Ecaterina se va implica în recuperarea prejudiciului, cât și în reparațiile necesare apartamentelor afectate de incendiului”. În acest sens, proprietarii trebuiau doar să se adreseze preoților și să ceară recuperarea prejudiciului.

După o lună de la acel moment, am întrebat reprezentanții parohiei Sfânta Ecaterina câte cereri de despăgubiri au înregistrat de la vecinii bisericii și câte au soluționat până acum.

„În acest moment, avocații discută între ei”, au răspuns preoții.

ISU Constanța a comunicat faptul că în anul 2017, o echipă de control a efectuat o verificare la acea biserică de lemn pe care Arhiepiscopia o numește „anexă“. „Pentru deficiențele constatate, preotul paroh a fost sancționat cu nouă avertismente.

ISU a constatat atunci mai multe nereguli: acea construcție improvizată funcționa fără autorizație de securitate la incendiu, nu era organizată activitatea de apărare împotriva incendiilor, stingătoarele nu erau verificate, iar instalația electrică era exploatată cu deficiențe și improvizații.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite