Dinu Patriciu a murit. Prietenul de suflet al omului de afaceri: „Era cel mai bun arhitect dintre petrolişti şi cel mai bun petrolist dintre arhitecţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinu Patriciu a murit, marţi, la vârsta de 64 de ani, internat fiind într-un spital din Londra. Moartea omului de afaceri a generat de îndată reacţii, una dintre persoanele care a vorbit despre strânsa legătură pe care a avut-o cu Dinu Patriciu fiind şeful Ordinului Arhitecţilor din România - filiala Dobrogea, Alexandru Bălan.

Arhitectul Alexandru Bălan şi-a exprimat regretul pentru decesul bunului său coleg şi prieten Dinu Patriciu. Cei doi s-au cunoscut în noiembrie 1968, pe când se pregăteau pentru admiterea la Arhitectură. Bălan şi Patriciu au devenit colegi în 1969 la Institutul de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, singura instituţie de învăţământ superior de profil din ţară.

„Am fost colegi de grupă, Dinu era lider pe toate planurile. Ne leagă multe amintiri frumoase din studenţie. Veneam la mare împreună cu alţi colegi, de 1-2 Mai. Urcam în ultimul tren şi când ajungeam pe plajă, turnam vodcă pe nisip ca să ne încălzim, pentru că era foarte frig“, povesteşte arhitectul Alexandru Bălan.

Alexandru Bălan şi Dan Costache (Dinu) Patriciu au absolvit Arhitectura în anul 1975. În acel an, o echipă de tineri arhitecţi formată din Dinu Patriciu, Dan Dron, Alexandru Bălan, Smaranda Bică a câştigat un concurs de proiecte pentru realizarea unor blocuri de locuinţe, de la P+4 până la P+15, în Bucureşti.

„Îi spuneam că este cel mai bun arhitect dintre petrolişti şi cel mai bun petrolist dintre arhitecţi. Păcat că nu s-a ocupat mai mult de arhitectură, era foarte talentat“, relatează arhitectul Bălan.

Ultima dată s-au văzut în urmă cu doi ani, când starea de sănătate a lui Patriciu nu se degradase. După împlinirea a 30 ani de la absolvirea facultăţii, arhitecţii promoţiei 1975 conveniseră să se întâlnească în fiecare an pentru a sărbători revederea.

De Dinu Patriciu se leagă edificii cunoscute din judeţul Constanţa cum ar fi: Tabăra Nord Delfinul din Năvodari, pe care el a proiectat-o. Totodată, el a refăcut o parte din incinta Petromidia, pe care a regândit-o pentru spaţii de birouri.

Arhitectul Alexandru Bălan (dreapta), coleg de facultate şi prieten cu Dinu Patriciu Sursă foto Facebook

Arhitectul Alexandru Bălan din Constanţa - şeful Ordinului Arhitecţilor din România filiala Dobrogea Sursă foto Facebook

[<a href="//storify.com/Noemi_Varga/dinu-patriciu-a-murit" target="_blank">View the story "Dinu Patriciu a murit" on Storify</a>]

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite