Constanţa veche, în fotografii extrem de rare. Imagini fascinante dintr-un trecut pe care l-am vrea păstrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie splendidă de fotografii de arhivă se află postate pe pagina de Facebook Constanţa Old Memories. Imaginile arată un târg pitoresc, cu aer balcanic, pe care-ai vrea să-l cunoşti mai bine.

Majoritatea imaginilor din această selecţie realizată de „Adevărul“, de pe pagina de Facebook Constanta Old Memories, aparţine lui Pascale Roibu, cunoscutul scafandru constănţean pasionat de explorare - în istoria văzută şi nevăzută a Constanţei, a Dobrogei şi a Mării Negre în special.

Constanţa este înfăţişată în scene de zi cu zi sau la ocazii festive. 

Clădirile sunt vii, străzile sunt pline de maşini de epocă sau trăsuri, oamenii sunt eleganţi, au o ţinută distinsă, purtând pe stradă, la terasă sau în piaţă - pălărie, pardesiu şi pantofi. 

Băieţii de prăvălie, lustragii, vizitii sau sacagii, negustori sau pierde-vară întregesc peisajul extrem de pitoresc al târgului balcanic, în care lumea nu se grăbea fără rost, ci savura o ieşire pe corso, să salute şi să schimbe o vorbă cu amicii.

Internauţii caută să recunoască locurile fotografiate şi oferă o mulţime de detalii pentru a reface aşezarea din imagine, cu vechile şi noile denumiri, punctând ce a rămas în picioare şi ce a dispărut pentru vecie. 

Toţi, fără excepţie, îşi exprimă regretul pentru vremurile pe care nu le-au apucat, dar pe care şi-ar fi dorit să le trăiască. 

Comparaţia cu starea actuală a Constanţei, în paragină şi fără perspective de redresare, este făcută implicit, iar Constanţa de ieri iese câştigătoare de fiecare dată. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Fotografi celebri ai României. Cine au fost meseriaşii extrem de respectaţi pe mâna cărora s-au lăsat boieri, regi, demoazele şi ţărani

FOTO Oameni din Dobrogea la începutul anilor 1900: săraci, desculţi, arşi de soare, dar râzând fericiţi în colb

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite