Constanţa: Dan Eftimescu este micul matematician pasionat de engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este în clasa a IV-a şi lucrează cu mare sârg din manualul de algebră de a V-a. Este dornic să stăpânească fracţiile înaintea colegilor de aceeaşi vârstă.

În copilărie, fiecare dintre noi dezvoltă o pasiune pentru un anume domeniu. Că mai târziu acea pasiune se schimbă, ştim cu toţii că se poate întâmpla. Cert este că atunci când am descoperit acea pasiune suntem foarte buni în ceea ce facem.

Este şi cazul lui Dan Eftimesc, un băieţel de 11 ani, în clasa a IV-a la Colegiul Naţional de Arte Regina Maria Constanţa, pentru care matematica de nivelul său nu mai are niciun secret.

Din afara programei


Practic, nu există exerciţiu sau problemă în manual sau culegeri pe care să nu le rezolve imediat. Îi place să facă exerciţii şi îi place să îi explice şi fratelui său secretele matematicii. „Fratele meu se pregăteşte acum să intre şi el la Colegiul Naţional de Arte Regina Maria şi îl mai ajut“, dezvăluie Dan.

Evident, un aşa talent a fost remarcat şi de cadrele didactice de la colegiul la care studiază, care l-au promovat, iar Dan nu i-a dezamăgit şi a strâns deja o colecţie impresionantă de diplome de premiant la olimpiadele şi concursurile la care a participat până acum. Le are aşezate într-un dosar, în folie din plastic şi ştie fiecare de unde este fără să mai citească ce scrie pe ele.

„Aceasta este de la concursul Lumina Math din 14 noiembrie 2009, unde am obţinut locul II. Doar 50 de sutimi m-au despărţit de locul I pe ţară. Am obţinut 94 de puncte din 100. A fost test grilă“, explică Dan. Tot el spune că nu i s-a părut a fi un test foarte greu, dar recunoaşte că puţină lipsă de atenţie a fost suficientă să greşească.

Ambiţie de perfecţionare

Lucrează matematică de pe unde apucă: reviste, cărţi sau culegeri. Deşi metoda falsei ipoteze şi metoda comparaţiei nu se mai află în programa actuală, dar se mândreşte că le stăpâneşte deja foarte bine. „Mi le-a explicat doamna Ecaterina Rupesac de la Centrul de Excelenţă“, spune Dan. Tot este acolo şi când, rareori ce este drept, se întâmplă ca Dan să se încurce la vreun exerciţiu sau problemă. Dacă acest lucru se întâmplă acasă cea care îi sare în ajutor este mama.

Este decis să ajungă acolo unde îi este locul: premiant la nivel naţional. Nu vrea ca doar câteva sutimi să îl despartă de cea mai mare dorinţă a sa. De aceea spune că nu va rata niciun concurs, nicio olimpiadă şi va continua lucrul din manualul de algebră de clasa a V-a. „Vreau să învăţ foarte bine fracţiile din manualul de clasa a V-a. Lucrez câte o oră sau două în fiecare zi la matematică şi voi lua locul I“, spune sigur pe el Dan. Nu este singurul talent din clasa sa, însă. Este tare mândru şi de colegii săi, care îl sprijină şi, care, la rândul lor „au punctaje destul de bune“.

Engleza - altă pasiune

Deşi pare incredibil, date fiind performanţele pe care le-a înregistrat, Dan Eftimescu are timp să se mai şi joace cu fratele său mai mic şi să studieze intens limba engleză. „Îmi place să mă joc şi la calculator. Este un joc - Wally - realizat după un desen animat pe care mi l-aş dori foarte tare. Îmi mai place să joc şi afară cu prietenii şi să mă plimb cu bicicleta. Particip şi la engleză, la un concurs - Smart“, spune Dan.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite