Cine sunt cei doi români răniţi în atacul din Londra. Andrei şi Andreea plecaseră într-o excursie pentru a serba ziua lui de naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi români răniţi în atacul din Londra sunt un cuplu de tineri care se afla într-o scurtă vacanţă. Andrei şi Andreea au fost surprinşi pe Podul Westminster de maşina condusă de terorist.

UPDATE MAE: Românca internată în stare gravă după atacul din Londra a fost operată şi se află sub observaţie

MAE anunţă că cetăţeanul român rănit în atacul din Londra, şi care se afla în stare gravă în spital, a fost operat şi este acum transferat la o altă unitate medicală pentru investigaţii suplimentare.

"Persoana de cetăţenie română internată în stare gravă a fost supusă unei intervenţii chirurgicale fiind, la acest moment, transferată într-o altă unitate medicală pentru investigaţii suplimentare", anunţă MAE.

Conform publicaţiei online Timpul, cei doi români sunt Andrei Burnaz (32 ani) şi Andreea Cristea (31 ani). Ei se aflau la Londra într-un city-break pentru a sărbători ziua de naştere a lui Andrei.

În urma atacului din după-amiaza de miercuri, 22 martie, tânărul a fost rănit la picior, dar tânăra a fost grav rănită, fiind aruncată de pe Podul Westminster în Tamisa. Andrei este constănţean, inginer de profesie, iar Andreea este arhitectă şi aveau planuri de căsătorie. 

„Cei doi prieteni au plecat amândoi intr-un city break la Londra, mai ales pentru a sărbători ziua lui Andrei! 

Din păcate, maşina ucigaşă a intrat in plin în grupul de aproximativ 15 persoane, s-au ferit fiecare cum au putut, iar Andreea a fost pur şi simplu aruncată în Tamisa, în urma puternicului impact. 

Din ultimele informaţii, Andrei Burnaz e stabil, are trei degete rupte şi un picior fracturat, pus în gips. 

Despre Andreea, din păcate, nu avem informaţii confirmate de ieri de la ora 14.30, starea ei fiind foarte gravă. 

Le urăm celor doi tineri o grabnică însănătoşire şi să ajungă acasă cât mai curând!“, a scris site-ul constănţean

„Am tot văzut dezinformări, că românii răniţi ar fi practicat alba-neagra pe Podul Westminster. Adevărul este altul“, a declarat Andrei Popescu, administratorul ziarului online Timpul

Un martor, şoferul de autobuz Michael Adamou, a descris presei britanice panica de nedescris care a urmat săriturii fetei. „Am auzit cum un tânăr alerga în spatele meu ţipând că soţia lui a sărit în râu ca să scape de a fi lovită de maşina atacatorului. Chiar am avut impresia că au sărit două femei în Tamisa“, a spus şoferul. 

Atacul de la Londra de miercuri, 22 martie, s-a soldat cu 5 morţi, printre care şi un poliţist, şi 40 răniţi. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că una dintre cele două persoane de cetăţenie română rănite se află în continuare internată în stare gravă, iar cealaltă, care a fost rănită uşor în urma incidentului, a fost externată. Atacatorul a lovit un grup de pietoni aflaţi pe Podul Westminster cu o maşină de teren. Acesta a încercat ulterior să intre în Parlamentul britanic, înarmat cu un cuţit, şi a rănit un ofiţer de poliţie înainte să fie împuşcat de forţele de ordine, relatează Reuters. 

Cine este atacatorul de la Londra: un bărbat masiv cu origini asiatice

Anchetatorii britanici iau în calcul posibilitatea ca atacul de la Londra să fi fost inspirat de propaganda organizaţiei Statul Islamic, a declarat un oficial european citat sub acoperirea anonimatului de Sky News, transmite News.ro.

Starea românilor răniţi în atacul de la Londra 

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat într-un comunicat că din informaţiile obţinute de la autorităţile britanice, au fost identificate două persoane de cetăţenie română care au fost rănite. Unul dintre românii răniţi este internat în continuare, în stare gravă, iar celălalt, care a fost rănit uşor, a fost externat, a anunţat, joi dimineaţă, Ministerul Afacerilor Externe.

Cei doi români răniţi sunt un bărbat şi o femeie, turişti, iar femeia se află într-o stare „relativ critică“, ea fiind lovită de maşina atacatorului pe podul Westminster şi fiind proiectată în Tamisa, a anunţat, miercuri seară, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache. Tânăra se află în stare gravă, are „multiple fracturi şi leziuni“, iar plămânii îi sunt menţinuţi în funcţiune cu ajutorul aparatelor. Tânărul care o însoţea a avut o fractură la laba piciorului şi a fost externat. 

Andrei Burnaz, tânărul rănit în atacul de la Londra Sursa Facebook Andrei Burnaz

image

Andreea Cristea, într-o ipostază de pe profilul personal de Facebook

image
image

„Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord menţine permanent legătura atât cu familia persoanei aflate în stare gravă, cât şi cu cetăţeanul român care a fost externat. Misiunea diplomatică continuă monitorizarea cazului, mentinând legatura cu unitatea medicală, familia persoanei rănite, precum şi cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări. 

Precizăm faptul că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord ‪+44 20 76027328; ‪+44 20 76029833 ; ‪+44 20 76036694 ; ‪+44 20 76025193, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă“, a comunicat MAE. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Imaginile care surprind momentul în care o româncă a fost aruncată în Tamisa în timpul atacului din Londra. Starea ei este critică

Parlamentar numit erou de presa britanică după ce a încercat să salveze un poliţist rănit în atacul de la Londra

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite