Amiralul Piri Reis, autorul primei hărţi a lumii şi cartograful lui Suleyman Magnificul, celebrat la Muzeul Marinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amiralul-cartograf Piri Reis şi prima hartă a lumii Sursă foto pirireis.edu.tr şi wikipedia.org
Amiralul-cartograf Piri Reis şi prima hartă a lumii Sursă foto pirireis.edu.tr şi wikipedia.org

O expoziţie dedicată celebrului Piri Reis, amiral-cartograf al lui Suleyman Magnificul şi autor al primei hărţi a lumii în anul 1513, va fi deschisă la Muzeul Marinei Române din Constanţa. Vernisajul are loc joi, 20 noiembrie, ora 14.30.

Amiral, geograf şi cartograf otoman, Piri Reis este numele sub care a devenit faimos Hadji Muhiddin Piri Ibn Hadji Mehmed.

Născut între 1465 şi 1470 şi decedat în 1553, Reis (însemnând căpitan în arabă) a fost întâi căpitan otoman, apoi amiral, geograf şi cartograf născut în Gallipoli, pe coasta Mării Egee a Turciei.

El este cunoscut pentru hărţile şi diagramele adunate în lucrarea Kitab-ı Bahriye (Carte de navigaţie), o carte care conţine informaţii detaliate cu privire la navigaţie, precum şi diagramele extrem de precise care descriu porturile şi oraşele importante ale Mării Mediterane.

A fost contemporan cu Suleyman Magnificul, (sultanul în timpul căruia Imperiul Otoman ajunge la maxima lui înflorire).

Piri Reis a creat prima hartă a lumii în anul 1513. „Aceasta reprezintă un document istoric valoros, care cuprinde numeroase informaţii geografice despre marinarii europeni şi musulmani din secolul al XVI-lea şi care a fost întocmit pe baza a nu mai puţin de douăzeci de hărţi, dintre care şi una care îi aparţine lui Cristofor Columb“, afirmă specialiştii.

Suleyman Magnificul Sursă foto ro.wikipedia.org

Suleyman Magnificul Sursă foto ro.wikipedia.org

Amiralul-cartograf Piri Reis a rămas în istorie ca fiind acela care în anul 1528 a întocmit cea de-a doua hartă a lumii care include şi America.

Evenimentul este organizat de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa împreună cu Yunus Emre Enstitüsü - Centrul Cultural Turc Constanţa şi Muzeul Marinei Române.

Vă mai recomandăm

INTERVIU EXCLUSIV  Halit Ergenc, interpretul sultanului Suleyman Magnificul: „Filmările m-au ţinut departe de familie, dar nu regret niciun moment“

Cel mai vizionat serial al tuturor timpurilor din Turcia, la Kanal D


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite