Radu Mazăre la Curtea de Apel Bucureşti: „Mă retrag dacă sunt hăituit în continuare! Este o chestiune personală, pe care o analizez şi la care mă gândesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre, aşteptat la CAB FOTO Adevărul
Radu Mazăre, aşteptat la CAB FOTO Adevărul

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost audiat marţi la Curtea de Apel Bucureşti, unde magistraţii au luat în discuţie un nou termen în dosarul în care acesta este acuzat de retrocedări ilegale în care prejudiciul din dosar: 114 milioane de euro. La ieşirea de la instanţă Mazăre a declarat că jurnaliştii au înţeles greşit declaraţiile lui din ziua votului. "Am spus că dacă voi fi hăituit pentru fiecare hârtie, mă gândesc să mă retrag".

La ieşirea din sediul Curţii de Apel Bucureşti, Radu Mazăre a declarat că se gândeşte să se retragă dacă va fi în continuare „hăituit de sistem”.

„Dacă voi fi în continuare un vânat al sistemului, mă gândesc să mă retrag. Eu sunt hăituit din februarie 2005”, a declarat Radu Mazăre.

Edilul a precizat că s-a obişnuit deja ca la alegerile prezidenţiale să nu câştige partidul pe care îl reprezintă. 

"Eu nu am spus niciodată că plec dacă nu iese Victor Ponta, am spus că dacă sistemul rămâne la fel mă gândesc să renunţ. Sigur că suntem într-o democraţie, sigur că adversarii politici sunt bucuroşi că a ieşit Iohannis şi îi urez succes în mandat. Numai că eu am fost ales de patru ori în Constanţa, iar în ultimele trei rânduri cu peste 65 la sută din primul tur. Decizia de a renunţa la mandatul de primar o s-o iau eu singur, şi nu adversarii mei politici şi nici un cetăţean sau doi, sau zece. Voi pleca atunci când cred eu de cuviinţă. Decizia o mai pot lua cetăţenii la alegeri. Este o chestiune personală, a mea, pe care o analizez şi la care mă gândesc", a spus Mazăre, după ce a ieşit din sala de judecată.

Legat de protestele în cadrul cărora i s-a cerut să plece de la primărie, Mazăre a spus că e normal să existe şi oponenţi politici. „Eu am fost votat cu peste 100.000 de voturi. Sunt oponenţi politici, dacă ar fi să convoc şi eu un miting PSD, ar fi de 20 de ori mai mulţi”, a completat Mazăre.

Primarul Radu Mazăre a declarat duminică, când a mers să voteze în Constanţa, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, că dacă "sistemul construit de Băsescu, un sistem bazat pe ură", nu se schimbă, el va ieşi din politică.

"Dacă lucrurile şi sistemul pentru care umblu îmbrăcat aşa (în haine kaki şi cu beretă roşie - n.r.) de zece ani nu se schimbă, vreau să mă retrag nu numai de la primărie, vreau să mă retrag de tot. Dacă sistemul construit de Băsescu, un sistem bazat pe ură, pe încrâncenare, va rămâne, eu vreau să ies din politică, pentru că energia mea nu mai pot să o dedic lucrurilor pe care le fac oamenilor şi trebuie să o dedic să mă apăr cu avocaţi, şi nu mai am plăcere. Nu m-am născut politician, nu mor politician, nu-i nicio dramă", a spus Mazăre.

Întrebat dacă această schimbare înseamnă şi modificarea justiţiei, el a răspuns: "La maniera în care se face acum hăituiala, da. Sigur, cine greşeşte, trebuie să plătească, asta e peste tot în lume, dar ca să hăituieşti zece ani, să cauţi fiecare lucru semnat cu acul, să vezi poate-poate găseşti ceva, asta nu e justiţie".

Trimis în judecată în octombrie 2008

Primarul Radu Mazăre este judecat pentru retrocedarea ilegală a mai multor terenuri din judeţul Constanţa.

În acest dosar, edilul a fost trimis în judecată de DNA pe 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

La termenul de pe 1 iulie, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent în sala de şedinţă a atras atenţia asupra faptului că „din concluziile expertului lipseşte consecvenţa logică”, iar instanţa a discutat această expertiză pe 2 septembrie.

„Este foarte complexă expertiza. Vizează 120 şi ceva de terenuri. Ea a fost încheiată de expert. Sunt şi experţi parte care n-au apucat să ia la cunoştinţă şi să-şi spună punctele de vedere. Ştiu că la un moment dat comenta ceva procurorul că la pagina 2.700 şi nu ştiu cât e ceva în neregulă. Ca să înţelegem despre ce vorbim, trebuie studiată toată această expertiză, împreună cu experţii parte şi văzute punctele lor de vedere”, a spus atunci Radu Mazăre.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Preşedintele CJ Constanţa, judecat în acelaşi dosar

 
În acest dosar, alături de Radu Mazăre sunt judecaţi Nicuşor Daniel Constantinescu - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Constantin Racu - fost consilier municipal şi fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal, Cristian Tălpău şi Nora Alina Chircă - consilieri juridici, precum şi Bogdan Ghiţulescu - fost consilier juridic.
 
De asemenea, au fost trimişi în judecată Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu - funcţionari în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, precum şi mandatari, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite - Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe -, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale şi interpuşii cumpărători de terenuri.
 
Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Expertiza în dosarul lui Radu Mazăre a fost finalizată, judecarea a fost amânată pentru 2 septembrie

Expertiza dispusă de instanţă în dosarul privind retrocedarea mai multor terenuri din judeţul Constanţa în care este acuzat Radu Mazăre a fost finalizată. Cu toate acestea, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus amânarea discutării acesteia până pe 2 septembrie pentru ca persoanele implicate în proces să o poată consulta.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite