Primii maghiari din România au jurat pentru Ungaria (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de etnici maghiari din România au primit în această după-amiază cetăţenia ungară, la Cluj-Napoca. La evenimentul ce a avut loc la Consulatul general al Ungariei din Cluj-Napoca a fost prezent şi vicepremierul Ungariei, Semlyén Zsolt.

Peste 30 de maghiari din România, printre care şi preotul reformat Tőkés László, au depus astăzi jurământul la Consulatul general al Ungariei din Cluj-Napoca obţinând, astfel, dubla cetăţenie.

Ceremonia depunerii jurământului presupune, printre altele, intonarea imnului Ungariei şi recitarea poeziei „Szozat" (Cuvântare) a poetului Petofi Sandor.

„În sfârşit, maghiarii se reunesc"

Preotul reformat Tőkés László se numără printre primii care au obţinut dubla cetăţenie, la Cluj. „În anul 1920, ne-am rupt de poporul maghiar, ceea ce a dus la repercusiuni serioase asupra maghiarimii din Ardeal. În sfârşit, maghiarii se reunesc", a declarat, pentru „Adevărul de Seară", Tőkés László.


Semlyen Zsolt şi Tokes Laszlo au depus coroane la statuia episcopului romano-catolic Marton Aron.

image

„Pe viitor, poate vom primi şi drept de vot în Ungaria, dar nu acesta e cel mai important lucru. Odată cu aderarea României la spaţiul Schengen, nu se va mai pune problema frontierelor. Dubla cetăţenie înseamnă mai mult din punct de vedere moral pentru noi, maghiarii din România. Înseamnă apropierea de fraţii noştri din Ungaria", a mai spus Tőkés.

„Ziua Maghiarilor de anul acesta are o însemnătate cu totul specială. Respectând frontierele existente ale ţărilor în care trăiesc, maghiarii de pretutindeni pot spune, în sfârşit, că s-au unit cu cei din Ungaria", a spus Tőkés László imediat după depunerea jurământului. Acesta a mai precizat că este mulţumit că, după aproape 91 de ani de la Tratatul de la Trianon, Guvernul ungar a decis ca, prin acordarea cetăţeniei ungare tuturor maghiarilor care locuiesc în afara graniţelor Ungariei, să unească în simţire, dar şi legal din punct de vedere juridic, maghiarii de pretutindeni. Potrivit vicepremierului Ungariei, până în prezent şi-au depus cereri pentru obţinerea cetăţeniei ungare peste 50.000 de maghiari din toate colţurile lumii.

În timpul jurămintelor, în Piaţa Unirii şi-au făcut, la un moment dat, apariţia câţiva tineri care purtau un tablou înfăţişându-l pe Avram Iancu, dar care au fost alungaţi de poliţişti. Astfel, evenimentele de ieri au decurs fără incidente.

Avantaje şi dezavantaje

Potrivit preşedintelui Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din România (ISPMN), Horvath Istvan, obţinerea dublei cetăţenii are, în primul rând, o însemnătate simbolică. „Pentru maghiarii din România a fost un şoc istoric, în anul 2004, când în Ungaria s-a votat împotriva acordării dublei cetăţenii. Prin jurămintele depuse azi la Cluj, se consfinţeşte, practic, apartenenţa maghiarilor din ţara noastră la o naţiune. Este, dacă vreţi, vorba de unificarea maghiarilor de pretutindeni, fără modificarea graniţelor", a explicat Horvath Istvan.

Dubla cetăţenie aduce şi un alt avantaj imediat, care priveşte libertatea de mişcare a maghiarilor din România. „Să nu uităm că maghiarii din România cu dublă cetăţenie nu mai au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite ale Americii", a mai spus Hotvath.

Dubla cetăţenie nu obligă însă statul ungar la oferirea de asistenţă socială sau de sănătate, ajutor maternal sau de creştere a copilului, acestea ţinând de locul de domiciliu al cetăţeanului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite