Preşedintele CCI Cluj, cercetat sub control judiciar şi cinci reţinuţi pentru fraude cu fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei de Comerţ Cluj, Ştefan Dimitriu, este cercetat sub control judiciar, iar cinci persoane, între care reprezentanţii a două firme de construcţii şi doi notari publici din Braşov, au fost reţinute de către procurorii DNA Alba în dosarul de corupţie şi de fraude cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat, remis marţi, de DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia, procurorii anticorupţie au reţinut, marţi, cinci persoane acuzate de falsuri în derularea unor proiecte europene, înşelăciune sau abuz în serviciu.

Astfel, potrivit procurorilor anticorupţie, Mihail Iordache, administrator al SC Cast SRL, a fost reţinut pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune, omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.

Simona Mariana Luther, reprezentant legal al SC Passavant Roediger Romania SRL, a fost reţinută pentru complicitate la infracţiunea de omisiune de a furniza cu ştiinţă datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.

Printre persoanele reţinute se află şi doi notari publici din Braşov, respectiv Georgeta Daniela Beşchia şi Valeria Doina Buzea, ambele acuzate de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la tentativa de săvârşire a infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

Cea de-a cincea persoană reţinută în acest dosar, Cristina Tudorache, este acuzată de complicitate la tentativa de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la tentativa de săvârşire a infracţiunii de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (56 acte materiale), complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (11 acte materiale).

Potrivit sursei citate, procurorii anticorupţie au stabilit că infracţiunile au legătură cu derularea unor contracte în cadrul unor proiecte europene implementate de societăţi ce au ca acţionari administraţii locale sau judeţene din Sibiu şi Prahova.

Astfel, conform comunicatului, în 6 aprilie 2011, între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de autoritate contractantă, şi SC Apa Canal SA Sibiu, în calitate de beneficiar, a fost încheiat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu - POS Mediu 2007-2013, contractul având ca obiect "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov", în valoare totală de 421.453.177 lei fără TVA, din care 322.483.325,81 lei finanţare nerambursabilă.

În cadrul acestui contract, SC Apă Canal SA Sibiu a încheiat un număr de 11 contracte de lucrări şi patru contracte de servicii.

În ceea ce priveşte contractul având ca obiect proiectarea, elaborarea documentaţiilor pentru obţinere avize şi autorizaţii, DTAC, construcţie "Staţie de Epurare Ape Menajere Pentru Localitatea Ocna Sibiului", s-a publicat anunţul SEAP nr. 139441/5.10.2012. Conform celor înscrise în anunţul de participare, contractul era finanţat în proporţie de 76,54% fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu - POS MEDIU 2007-2013.

Pentru calificare, în ceea ce priveşte procedura licitaţiei, agenţii economici trebuiau să demonstreze, sub sancţiunea excluderii, faptul că au o "experienţă similară", respectiv că "în ultimii cinci ani au dus la bun sfârşit lucrări de execuţie a cel puţin unei staţii de epurare a apei uzate cu o capacitate de minim 2.000 PE", în cadrul unor contracte de proiectare şi execuţie.

La licitaţia organizată în 4 decembrie 2012, s-a prezentat şi SC Construcţii Napoca SA care a şi câştigat licitaţia, dovedind "experienţa similară" prin susţinerea acordată, în condiţiile art. 190 din OUG 34/2004, de către un terţ susţinător, societate comercială înregistrată în Liban.

De documentaţia respectivă, care potrivit procurorilor a fost întocmită în fals, s-a ocupat un presupus reprezentant al terţului susţinător împreună cu inculpata Tudorache Cristina, pe baza înţelegerii cu reprezentanţii SC Construcţii Napoca SA.

Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile notariale ale notarilor Buzea Valeria Doina şi Beşchia Georgeta Daniela, care, potrivit procurorilor, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte.

Anchetatorii au mai stabilit că despre documentele depuse în cadrul procedurii a luat cunoştinţă şi Ştefan Florea Dimitriu, în calitate de administrator al SC Construcţii Napoca SA, care le-a contrasemnat, inclusiv pe cele falsificate, deşi la dosarul de achiziţie a fost identificată o împuternicire prin care era mandată o altă persoană pentru semnarea oricărui document din procedura atribuirii contractului. În urma verificărilor efectuate a rezultat că această persoană nu a semnat niciun document în numele SC Construcţii Napoca SA.

Întrucât, pe parcursul executării contractului, s-au înregistrat nereguli şi întârzieri, SC Apă Canal SA s-a adresat societăţii susţinătoare, în vederea implicării acesteia în executarea contractului, conform prevederilor legale. La acea solicitare, firma respectivă a răspuns că procura de reprezentare este falsă şi că ei înţeleg să nu-şi îndeplinească obligaţiile din contract.

Astfel, în 31 decembrie 2013, SC Apă Canal SA Sibiu a reziliat contractul respectiv.

Al doilea caz cercetat de DNA prevede un proiect derulat de SC Hidro Prahova SA, al cărei acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Prahova.

Societatea a fost beneficiarul finanţării europene alocate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu – POS MEDIU, proiectului "Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Prahova", în valoare totală de 822.819.366 lei, din care 548.313.554 lei contribuţie POS MEDIU 2007-2013, şi 274.505.812 lei, contribuţie beneficiar.

În calitate de beneficiar al acestui proiect, SC Hidro Prahova SA a organizat, prin intermediul Unităţii de Implementare a Proiectelor - UIP din cadrul companiei, licitaţiile pentru atribuirea tuturor contractelor de consultanţă şi execuţie. În anul 2012, Comisia de evaluare a ofertelor constituită la nivelul SC Hidro Prahova SA, din cele şapte oferte conforme depuse pentru atribuirea contractului de lucrări nr. 1 Breaza, a declarat câştigătoare oferta unei asocieri de firme - SC Cast SRL şi aceeaşi societate libaneză care a fost menţionată şi anterior.

Ulterior adjudecării licitaţiei, reprezentanţii firmei libaneze au solicitat oficial retragerea din asociere, cerere care nu a fost acceptată de reprezentanţii SC Hidro Prahova SA Ploieşti, întrucât experienţa tehnică a asocierii a fost asigurată de această societate.

Până în luna noiembrie 2013, asocierea desemnată câştigătoare nu a efectuat nicio lucrare. De asemenea, pe parcursul aceluiaşi an, reprezentanţii firmei libaneze au încercat să cesioneze 49% din partea lor de contract celor de la SC CAST SRL, soluţie neacceptată însă de către SC Hidro Prahova SA Ploieşti.

La fel, s-a încercat cesionarea a 94,98% din contract către SC Passavant Roediger România SRL, soluţie de asemenea neacceptată.

Abia la data de 31 decembrie 2014, SC Hidro Prahova SA Ploieşti a acceptat cesionarea, de către societatea libaneză, a procentajului de 49% din întreaga lucrare către societatea Passavant Roediger Romania SRL.

Prealabil încheierii acestui contract însă, prin reprezentanţii desemnaţi, SC Cast SRL a încheiat, la data de 25 noiembrie 2013, un alt contract ascuns cu SC Passavant Roediger Romania SRL, prin care asocierea de firme cesiona un procentaj de 97% din contractul semnat cu SC Hidro Prahova, ignorând astfel soluţia de respingere.

Potrivit procurorilor, acest contract, necomunicat SC Hidro Prahova, a fost cel care a produs efecte între părţi, dovadă faptul că la data de 14 martie 2014, la doar o zi după ce s-a încasat avansul de 7.705.590,96 lei, suma de 7.474.407,23 lei a fost transferată în contul escrow aparţinând SC Passavant Roediger Romania SRL, deschis în baza contractului din 25.11.2013, iar în aceeaşi zi, în aceeaşi zi în contul SC Cast SRL a fost virată suma de 231.167,73 lei reprezentând 3% din valoarea avansului.

Apoi, în 18 martie 2014, SC Passavant Roediger Romania SRL a virat în contul SC Cast SRL suma de 350.251,06 lei.

Din partea SC Passavant Roediger Romania SRL, atât contractul, cât şi deschiderea contului Escrow au fost semnate de inculpata Luther Simona Mariana.

Şi de această dată, întreaga documentaţie a fost falsificată de către acelaşi presupus reprezentant al firmei libaneze împreună cu inculpata Cristina Tudorache, pe baza înţelegerii cu administratorul SC Cast SRL, inculpatul Iordache Mihail.

Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice au fost autentificate la birourile notarilor publici Buzea Valeria Doina şi Beşchia Georgeta Daniela, care şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte.

Procurorii anticorupţie au dispus, tot marţi, măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile pentru Ştefan Florea Dimitriu, administrator al SC Construcţii Napoca SA până în luna ianuarie 2015, care este şi preşedintele Camerei de Comerţ Cluj, el fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de tentativă la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei şi tentativă la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

Procurorii DNA Alba au făcut, luni, 11 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Cluj şi Braşov, într-un caz de fraude cu fonduri europene şi fapte de corupţie, şi au descins şi la locuinţa preşedintelui Camerei de Comerţ Cluj, Ştefan Dimitriu, precum şi la o firmă pe care acesta a condus-o, SC Construcţii Napoca SA.

Ştefan Dimitriu declara, luni, corespondentului MEDIAFAX că procurorii ridică documente legate de o lucrare derulată cu fonduri europene la Luncani, judeţul Cluj, fiind vorba despre o lucrare de canalizare, reabilitarea unei grădiniţe şi o lucrare de tratare a apei, executate de SC Construcţii Napoca SA.

Potrivit preşedintelui CCI Cluj, valoarea de licitaţie a lucrărilor a fost de nouă milioane de lei, fără TVA.

Întrebat ce acuzaţii sunt aduse de către procurorii DNA, Dimitriu a răspuns că ar fi vorba despre o firmă din Braşov care a furnizat companiei Napoca Construcţii - din conducerea căreia făcea parte la momentul derulării lucrărilor - un utilaj pentru staţia de tratare şi epurare a apei.

DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia a anunţat, totodată, că a înaintat propuneri de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru cele cinci persoane reţinute, iar propunerea se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.

De asemenea, procurorii DNA au mai precizat că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Mai puteţi citi:

Percheziţii DNA la preşedintele Camerei de Comerţ Cluj. Ştefan Dimitriu:"Am fost chemat la audieri legat de o lucrare cu fonduri europene"

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite