Preot din SUA, despre aşteptările românilor de acolo după alegeri: „Eliminarea ajutoarelor a determinat «putorile» să-şi ia job-uri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Nichitean este, din 2016, preot în Oregon. FOTO: Arhivă personală
Bogdan Nichitean este, din 2016, preot în Oregon. FOTO: Arhivă personală

Bogdan Mihai Nichitean, preot la Biserica Ortodoxă Românească din Oregon, Statele Unite ale Americii, a vorbit cu „Adevărul” despre cum a fost „epoca Trump” pentru românii de acolo şi despre aşteptările lor de la noul preşedinte ales, Joe Biden.

Bogdan Mihai Nichitean este preot la Biserica Ortodoxă Românească din Oregon, Statele Unite ale Americii, despre care spune că este „un stat democrat din 1956. De atunci, niciun republican nu a mai reuşit să câştige alegerile!”

S-a născut în Suceava, a fost preot la Constanţa, iar în 2006 a emigrat în SUA, ajungând preot la comunitatea românească din Denver, Colorado. 

În anul 2016, Înalt Prea Sfinţitul Nathaniel, Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe Române din America l-a transferat că preot la Biserica "Pogorârea Duhului Sfânt" din Oregon City, Oregon, unde comunitatea românească numără aproximativ 35.000 de membri de diferite confesiuni: ortodocşi, penticostali, baptişti, adventişti, catolici. În diaspora, preoţii au job-uri, aşa că duminica este la Biserică, iar de luni până vineri îmbracă hainele de curier la FedEx.

Ce aşteptări au românii de la viitorul preşedinte? 

Să continue lucrarea preşedintelui Trump, dar cum viitorul preşedinte vine din partea democraţilor, vor avea loc tot felul de schimbări în defavoarea conservatorilor. Sperăm totuşi că republicanii să păstreze majoritatea în Senat pentru a nu da mâna libera democraţilor.

Credeţi că vor fi eliminate vizele pentru români în timpul administraţiei Biden?

Aici este o problemă delicată! Peste 600 familii de rromi au intrat ilegal în SUA, trecând graniţa din Mexic, pe jos. Personal am discutat cu câteva familii care mi-au povestit că au plătit călăuze cu aproximativ 4-5.000 dolari/persoană pentru a-i trece graniţa din Mexic în SUA, în zona El Paso. Majoritatea au cerut azil în SUA şi aproximativ 80% dintre ei sunt în evidenţa poliţiei pe motiv de furt şi tălhărie.

Trump se pare că a pus gând rău imigranţilor din Mexic (vezi retorica cu celebrul zid de la graniţă), cum a fost pentru ceilalţi imigranţi?

Trump nu a pus gând rău doar imigranţilor din Mexic, ci tuturor imigranţilor ilegali care, oficial, sunt peste 16 milioane. S-a discutat mult problema imigranţilor! Vestitele "cuşti" în care erau separaţi copiii de părinţi nu sunt opera lui Trump, ci a lui Obama preşedinte şi Biden vicepreşedinte.

Cum a mers economia în timpul administraţiei Trump?

Economia a mers foarte bine sub administraţia Trump! Oamenii au câştigat mai bine datorită faptului că Trump a tăiat multe taxe.

S-au creat multe locuri de muncă, ceea ce s-a văzut în Decembrie 2019 când SUA a avut cei mai puţini şomeri din istoria sa. De-altfel, tăierea de ajutoare sociale i-a determinat pe "putori" să-şi ia job-uri. Democraţii vor implementa din nou ajutoarele sociale şi, implicit, vor mări taxele.

Cum a fost gestionată pandemia în SUA?

Pandemia i-a luat prin surprindere şi pe americani. America este împărţită în doua acum: cei care pun accent pe familia tradiţională şi credinţă şi cei care doresc progresismul.

Cât de mult a contat credinţa şi familia în opţiunile alegătorilor americani?

Familie/credinţă ... la cum arată voturile, America este împărţită în doua acum: cei care pun accent pe familia tradiţională şi credinţă şi cei care doresc progresismul! Din păcate, conservatorii au tăcut prea mult, lăsându-i pe "progresişti" să se infiltreze peste tot. Acum este prea tărziu să mai poţi face ceva! O rană netratata devine cangrenă şi se ajunge la amputarea membrului! Cam aşa şi cu conservatorismul! Vă ajunge să fie scos în afara legii ...

Ce părere aveţi despre Obamacare?

Obamacare! Ideea a fost bună, dar punerea în practică a fost un adevărat dezastru! Sistemul medical din SUA este privat, iar Obamacare a fost creat pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici să deţină o asigurare medicală. Doar că plafonul a fost pus la 36.000 dolari/an de familie, ceea ce înseamnă foarte puţin. O familie formata din 3 persoane nu poate trăi cu aceşti bani.

Scandalul George Floyd a readus în atenţie modul în care autorităţile tratează minorităţile în SUA. Există un grad mare de discriminare?

Minorităţile sunt şi au fost mereu protejate de democraţi! Doar că acum s-a ajuns mult prea departe! De la a-i accepta şi până la a ţi se impune deja doctrina lor este prea mult.

Speram că viitorul preşedinte să-şi duca mandatul la bun sfârşit, deşi americanii sunt sceptici!

Ce părere aveţi despre mişcarea Black Lives Matter?

BLM este o grupare care ar trebui scoasă în afara legii! Sunt anarhişti care nu protestează pentru nişte drepturi, ci distrug în numele "drepturilor" lor. Care drepturi? Cu ce au contribuit ei la construcţia clădirilor, bussines-urilor şi tot ce au distrus? Despre ce drepturi vorbesc ei? Înainte de a avea drepturi, ai obligaţii.

Care dintre cei doi candidaţi a fost mai aproape de valorile şi principiile dumneavoastră?

Trump este mai aproape de valorile şi principiile mele! Trump nu mai are nicio şansă de a rămâne la Casa Alba, aşa că sperăm că viitorul preşedinte să-şi ducă mandatul la bun sfârşit, deşi americanii sunt sceptici! Are 78 de ani, vizibil probleme de sănătate, aşa că prin amendamentul 25 din Constituţie poate fi retras din funcţie şi Kamala Harris devine preşedinte.

Vă mai recomandăm

De ce l-ar fi preferat pe Trump majoritatea românilor emigraţi în SUA

Preot român din Oregon, în pandemia de COVID-19: „Sistemul medical din SUA a fost luat prin surprindere şi e în colaps“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite