Plângere penală pentru mită şi spălare de bani împotriva ex-primarului Sorin Apostu, a omului de afaceri Arpad Paszkany şi a consilierilor locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polus Real Estate, firma care a câştigat licitaţia pentru realizarea unui cartier în Cluj-Napoca, a depus o plângere la DIICOT în care îl acuză pe fostul partener, Arpad Paszkany, că a preluat afacerea pe o firmă proprie, provocând astfel o pagubă de aproximativ 30 de milioane de euro, cu concursul autorităţilor locale.   

Csizer Lajos, directorul Polus Real Estate, a declarat că la data de 14 mai a fost depusă o plânger penală la DIICOT împotriva conducerii Primăriei (primarul Sorin Apostu şi vicepimarul Atilla Laszlo), a consilierilor locali, a lui Arpad Paszkany şi a fostei directoare a Polus Real Estate.Polus Real Estate a câştigat în 2007 licitaţia pentru realizarea unui cartier cu cira 5.000 de locuinţe în zona Dealul Sfântul Gheorghe. În aces scop s-a constituit firma SC Cartierul Tineretului, având ca acţionar majoritar Consiliul Local Cluj-Napoca ( 51%), care a adus terenul în asociere, şi Polus Real Estate (49%), care urma să vină cu banii.

Pejudiciu de 30 de milioane de euro

În această din urmă firmă, omul de afaceri clujean Arpad Paszkany avea 13% din acţiuni. Acesta din urmă este acuzat că, cu ajutorul administratoarei firmei  a  obţinut în iulie 2011 trecerea tuturor acţiunilor Polus Real Estate, cu titlu gratuit, pe firm sa, Green Energy, iar proiectul a fost transformat din cartier în parc fotovoltaic. Această manevră ar fi produs acţionarilor Polus Real Estate o pagubă estimată la 30 de milioane de euro.

Polus: Noi vrem să construim

Csizer Lajos susţine că deşi au fost informaţi de faptul că există o hotărâre judecătorească prin care acest transfer de acţiuni este anulat, consilierii locali au votat reonversia proiectului. În consecinţă, în plâgerea penală sunt menţionate următoarele infracţiuni: suspicune de fraudă, mită, spălare de bani, abuz în funcţie, toate comise organizat. Cercetarea penală nu a început încă. Polus Real Estate a mai demarat în august un proces de lichidare a SC Cartierul Tineretului pentru a-şi recupera investiţia estimată la 30 de milioane de euro. Suma este o estimare a valorii pregătirilor făcute de firmă pentru demararea proiectului, pentru că încă nu s-a construit nicio locuinţă. "Nu vrem să continuăm niciunul dintre procese, dacă coducerea Primăriei vrea să reluăm colaborarea. Noi suntem investitori imobiliari, vrem să investim", a concluzionat Csizer. Directorul a susţinut că proiectul cartierului nu a demarat la timp din cauza crizei, dar acum compania poate găsi resurse de finanţare. Omul de afaceri Arpad Paszkany nu a putut fi contactat pentru replică.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite