O stradă din Cluj riscă să fie înghiţită de craterul provocat de un şantier imobiliar. Reacţia autorităţilor

0
0
Aşa arăta luni, 30 august, la ora 13.48i, craterul care riscă să înghită strada.
Aşa arăta luni, 30 august, la ora 13.48i, craterul care riscă să înghită strada.

Strada Victor Papilian din cartierul clujean Europa dispare încet într-un crater, iar casele riscă să se ducă la vale, totul din cauza unui şantier imobiliar. Autorităţile l-au amendat pe proprietarul şantierului unde se construiesc şase duplexuri, dar nu au luat încă nicio măsură concretă pentru a stopa dezastrul.

 Primarul Emil Boc a dat asigurări că lucrările la şantier s-au oprit, iar constructorul va fi obligat să remedieze situaţia. Nu se ştie însă cum, chiar dacă Boc spune că groapa imensă trebuie doar umplută cu pământ. Totodată, edilul spune că dacă investitorul imobiliar va refuza să umple craterul, lucrările vor fi făcute de Primăria Cluj, dar pe cheltuiala acestuia.

„Este început procesul în instanţă pentru continuarea lucrărilor după emiterea ordinului de stora a acestora. I s-a dat ordin constructorului în 13 august 2021 să securizeze şantierul ca să nu se mai agraveze. Practic, să umple groapa înapoi cu pământ. Avea termen până pe 25 august. Am fost pe teren şi nu s-a făcut. S-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi, în consecinţă, a fost mandatată Primăria Cluj-Napoca să înainteze imediat ordonanţă prezidenţială prin care să oblige investitorul să pună în siguranţă terenul. Să facă acest lucru prin umplerea cu pământ şi dacă nu o face el, o facem noi pe cheltuiala lui”, a spus Emil Boc la o emisiune radio.

Problema se agravează de la o oră la alta

Cu toate acestea, constructorul nu a părut prea impresionat de ameninţări şi până luni, 30 august, nu a luat nicio măsură pentru a stopa alunecările de teren. Mai mult, se pare că în timpul weekend-ului alte porţiuni din strada Victor Papilian s-au surpat, iar situaţia şi aşa gravă se deteriorează de la oră la oră, spun locatarii din zonă. 

„Strada Papilian dispare în craterul de pe şantier! Rugăm autorităţile să intervină de urgenţă! Încă 3 porţiuni din strada V. Papilian s-au surpat şi crăpături lungi, care se lărgesc din oră în oră, au aparut în weekendul aceasta pe lungimea strazii, iar surpările continuă să se extindă spre casele oamenilor! Vedeti aici live şantierul si cum pământul surpat de pe stradă iese pe sub stâlpii proptiţi să susţină un deal!”, e mesajul postat pe pagina de Facebook „Dezastrul Urbanistic de pe str Victor Papilian din Cluj Napoca”.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte abia marţi

În timp ce oamenii privesc cu pământul se surpă în jurul lor, prefectul Clujului, Tasznadi Szilard spune că a fost vineri să constate situaţia la faţa locului, iar marţi, 31 august, este prevăzută întrunirea Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. 

„Am fost în teren vineri şi am văzut despre ce este vorba. Astăzi am convocat CJSU pentru mâine, cu scopul de a discuta pe marginea problemei. Atât comitetul local, cât şi comitetul judeţean acţionează în limita competenţelor conferite de lege. Ca urmare a hotărârii comitetului local s-a sesizat instanţa judecătorească printr-o solicitare de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale în vederea efectuării unei expertize în zonă, solicitându-se, de asemenea, astuparea golului din şantier în regim de urgenţă. Instanţa ar trebui să se pronunţe azi, mâine, fiind o procedură urgentă.

La nivelul comitetului judeţean, Inspectoratul de Stat în Construcţii Cluj a aplicat mai multe amenzi în valoare totală de aproximativ 100.000 Ron şi a depus două plângeri penale: una pentru nerespectarea dispoziţiţiilor de suspendare a lucrărilor şi alta pentru prejudiciile grave aduse proprietăţilor alăturate, prejudicii prin care s-a pus în pericol integritatea persoanelor. În continuare efecuăm o acţiune de suport prin serviciile publice deconcentrate aflate în subordinea Prefectului şi vom putea adopta alte soluţii în funcţie de forma hotărârii care urmează a fi pronunţată”, a spus Tasznadi.

Vă mai recomandăm şi:

Acuzaţii la adresa şefului Cancelariei premierului: „Declaraţiile lui de avere sunt nişte mizerii care merită atenţia ANI”. Răspunsul lui Sergiu Hossu

Consilier local sătmărean, membru PSD, prins cu un plic de cocaină asupra sa

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite