Medic din New York, despre noile medicamente care vor fi aprobate în SUA şi UE. „Vor schimba cursul pandemiei”

0
0
Theo Trandafirescu are triplă specializare şi predă la o importantă universitate din New York
Theo Trandafirescu are triplă specializare şi predă la o importantă universitate din New York

Reputatul medic american de origine română Theo Trandafirescu crede că noile medicamente anti-Covid produse de Merck şi Pfizer pot schimba cursul pandemiei. Noile tratamente vor reduce mult spitalizările şi mortalitatea.

Profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii Mount Sinai din New York şi doctor la Queens Hospital Center, are triplă specializare – Medicină Internă, Pneumologie şi Terapie Intensivă, Theo Trandafirescu trăieşte în SUA de mai bine de 25 de ani, dar a rămas conectat şi la realităţile din România.

În opinia sa, noile medicamente anunţate de companiile farma Pfizer şi Merck, Paxlovid, respectiv Molnupiravir, vor reduce mult mortalitatea. Astfel, următoarele valuri prognozate de epidemiologi ar urma să fie mai puţin letale decât valul 4 care a făcut ravagii în România. Totul depinde însă de mai mulţi factori, iar rata vaccinării e printre ele. 

„În primul rând depinde dacă virusul va mai avea variabilitate, să treacă într-o nouă variantă. Depinde şi de nivelul de vaccinare, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Şi depinde de nişte măsuri sociale de protecţie, măsuri care reduc transmisibilitatea. Toate lucrează complementar. Noile medicamente administrate pe cale orală vor face o mare diferenţă în controlarea epidemiei. Primul apărut al Merck-ului, care am văzut că s-a aprobat în Anglia, e un medicament promiţător antiviral, la fel şi cel de la Pfizer. 

Odată cu apariţia lor, pe termen mediu în primul rând se va reduce pandemia la nivel de epidemie. Se va scădea nivelul gradual şi până la urmă vom învăţa să convieţuim cu ea. Va fi tratabilă cam ca şi gripa”, susţine Trandafirescu.

Se vor reduce mult şi spitalizările

El spune că noile medicamente care sunt pe cale să fie aprobate în SUA şi Uniunea Europeană vor înclina balanţa, dar chiar şi aşa vaccinurile vor rămâne în continuare esenţiale. „E mai uşor să previi decât să tratezi, pentru că mereu vor exista pacienţi care nu răspund foarte bine, oricât de eficient ar fi un tratament”, a punctat Trandafirescu.

În ce priveşte medicamentele actuale folosite în cazul pacienţilor cu Covid, românul spune că acestea au limitele lor. Cum noua generaţie de medicamente este cu administrare orală şi nu intravenoasă, nu doar va fi redusă mortalitatea, dar va scădea şi presiunea pe spitale, pentru că tratamentele vor putea fi făcute la domiciliul pacientului.

„De exemplu, Remedesivirul e un medicament bunicel, pentru că nu am avut alte alternative terapeutice. Neavând alte alternative terapeutice l-am folosit, dar nu e aşa de spectaculos precum ar crede unii. Apoi, Remdesivirul are numai formă injectabilă, intravenoasă. Deci trebuie să spitalizezi pacientul că să-i dai această formă de tratament. Pe când noile antivirale de la Merck şi de la Pfizer sunt tratamente orale, care fac o diferenţă mare, le dai de la cabinetul de medicină internă. Medicamentele virale care sunt în dezvoltare pot face o diferenţă în controlarea pandemiei”, a mai spus reputatul medic.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Protecţia dată de vaccinarea anti-COVID versus cea oferită de trecerea prin boală. Verdictul surprinzător dat de experţi

Un român cu atribuţii cât Arafat şi Gheorghiţă la un loc a învins pandemia în Australia

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite