Mărturia unui fost jihadist: „Am confundat adevăratul Jihad“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Manwar Ali este un activist pentru pace în vârstă de 50 de ani care a mărturisit la o conferinţă TEDx despre experienţa prin care a trecut ca fost predicator al radicalilor musulmani, în vremurile când era jihadist până-n măduva oaselor. La 12 ani a cunoscut ce înseamnă războiul. Atunci i-a fost ucis fratele cel mare, peste 20 dintre rudele sale, iar tatăl său a fost întemniţat. Studiile şi timpul l-au transformat activistul de azi.

„Stau azi în faţa voastră ca un om care preţuieşte viaţa din plin. Spun asta deoarece pentru mult timp am trăit pentru moarte“, afirmă Manwar Ali, activist pentru pace, fost jihadist. De pe scena TEDx a povestit că era un tânăr în opinia căruia Jihadul se înţelegea prin „limbajul forţei şi al violenţei“, prin ceva „nobil“, prin „cel mai bun mod de a ajuta“. „Dar era greşit. Ideea lor despre Jihad era greşită, aşa cum a fost şi a mea, mai demult“, povesteşte Manwar.

Explică sensul de Jihad: include spiritualitate, auto-purificare, devotament, cinste, onestitate, iubire, compasiune. „Valori umane pe care mulţi dintre noi le împărtăşesc“, adaugă acesta. Acum - continuă el - radicalii islamişti au transformat ideea de Jihad în luptă, violentă şi terorism.

Manwar Ali s-a născut în Bangladesh şi avea 12 ani când a început războiul de independenţă al ţării sale, perioadă când tatăl său, un profesor universitar, s-a trezit aruncat în temniţă vreme de vreo 2 ani, când fratele său mai mare a fost ucis, iar 22 dintre rudele sale au fost omorâte în moduri cum nimeni nu se poate gândi.

„Am fost martor la crime, vedeam animale hrănindu-se din cadavrele de pe stradă, vedeam înfometare în jurul meu, o violenţă fără sens. Eram un adolescent fascinat de idei, vroiam să învăţ... “, afirmă acesta. 

După eliberarea părintelui său, Manwar şi familia rămasă au plecat în Anglia. El a început studiile şi a pornit pe drumul extremismului.

Cu aceste experienţe în minte, tânărul Manwar s-a implicat în Jihadul din Afganistan, apoi în cel din cecenia, Filipine, Kashmir (o regiune din nordul Indiei). „Asta credeam că e destinul meu, datoria mea sacră. Am devenit predicator. Eram unul dintre pionierii violentului Jihad din Anglia. Am recrutat, am adunat fonduri, am instruit, am confundat adevăratul Jihad cu altceva prezentat de islamişti fascişti. Acei oameni folosesc ideea de Jihad ca să-şi justifice dorinţa de putere, autoritate şi control pe pământ“, explică activistul pentru pace.

A observat că peste tot pe unde mergea ca jihadist, scenariul era la fel: copiii erau folosiţi, unii îi ucideau pe alţii în numele unui fals Jihad, oameni care mor într-un război ce continuă şi azi.

„Am observat că acei oameni care sunt atraşi spre acest gen de extremisme nu sunt aşa de diferiţi de ceilalţi şi cred că astfel de oameni se pot schimba“, crede Manwar. Iar când spune asta se dă ca exemplu afirmând că şi el a acţionat ca jihadist simţind că e corect ceea ce făcea. Însă, în timp, şi-a dat seama că nu e aşa şi a trecut de partea cealaltă. Manwar e de părere că judecăţile în care lumea e împărţită în „noi“ şi „ei“ sunt injuste.

Atunci? „Refuzaţi dogmatismele. Lăsaţi deoparte furia, ura şi violenţa. Cultivaţi-vă inima ca să vedeţi frumuseţea şi bunătatea în alţii, şi în lume“, afirmă fostul jihadist.

Mai puteţi citi:

Valorile nu au religie, etnie şi sex. Proverb arab: „Dacă vezi un om, el este fie fratele tău întru religie, fie fratele tău întru umanitate“

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite