Gala Centenar UBB: concert aniversar de gală şi sesiune solemnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Babeş-Bolyai marchează în anul 2019 un secol de la fondarea primei instituţii româneşti de învăţământ superior la Cluj, un eveniment de o importanţă majoră pentru educaţia din România.

Universitatea Babeş-Bolyai marchează în anul 2019 un secol de la fondarea primei instituţii româneşti de învăţământ superior la Cluj, un eveniment de o importanţă majoră pentru educaţia din România. 

În cei o sută de ani de existenţă, creaţia din 1919 a devenit un model de universitate central-europeană, cu premiere de cercetare unice, multe dintre ele de nivel mondial. A fost un ateneu al educaţiei şi al creaţiei, a cărui misiune universitară, stabilită încă de la început, a rămas la fel de actuală până astăzi. Etapele şi schimbările succesive prin care a trecut de-a lungul acestui secol, i-au schimbat parţial fizionomia, numele şi structura, dar nu i-au afectat vocaţia. Ea rămâne până astăzi o comunitate a egalilor, care se bazează pe armonia şi colaborarea dintre magiştri şi discipoli, asociată cu excelenţa şi preocuparea pentru calitate şi performanţă. 

De-a lungul acestui secol de existenţă (1919-2019), prin sălile de curs şi de seminarii, prin laboratoare şi centre de cercetare, au trecut generaţii întregi de studenţi, astăzi oameni de ştiinţă, artişti, medici, oameni de afaceri, specialişti în diverse domenii, care au contribuit la progresul material şi spiritual al ţării, pe care Universitatea îşi doreşte să îi omagieze la ceas aniversar. 

În acest sens, conducerea Universităţii Babeş-Bolyai organizează, în perioada 3-5 noiembrie 2019, o serie de manifestări care debutează, duminică, 3 noiembrie a.c., de la ora 18.00, în sala Auditorium Maximum, cu un concert aniversar de gală, susţinut de Young Famous Orchestra, condusă de dirijorul Vlad Agachi, care va interpreta Beethoven, Concertul pentru pian şi orchestră, op.37, solist, Paul-Andre Bempechat (Harvard University) şi Beethoven – Simfonia a V-a, op.67. 

Luni, de la ora  10.00, Aula Magna a UBB va găzdui o sesiune solemnă la care sunt aşteptaţi oaspeţi din ţară şi străinătate. Vor fi prezenţi rectori şi prorectori ai universităţilor clujene, membre ale Uniunii Universităţilor Clujene, rectori ai universităţilor membre ale Consorţiului Universitaria, rectori de la universităţi din ţară, rectori, prorectori, decani sau  profesori de la Universităţi din Ungaria, Polonia, Ucraina, Portugalia, Austria, Germania, Franţa, Armenia şi Japonia.

La eveniment şi-au anunţat prezenţa academicieni, Înalte Feţe Bisericeşti, ambasadori si consuli, alături de şefi ai instituţiilor clujene şi oficialităţi locale. De asemenea, va fi prezentă Anca Lemaire, nepoata fostului rector UBB, Florian Ştefănescu-Goangă.

,,Refondarea instituţiei noastre ca universitate românească în 1919, după o experienţă de peste trei secole de la prima întemeiere, a însemnat împlinirea celui mai înalt deziderat de educaţie şi de instruire, formulat în epoca modernizării Europei, la Revoluţia Română de la 1848-1849. În urmă cu un veac, marele savant vizionar Vasile Pârvan ne-a arătat „Datoria vieţii noastre”, anume „spiritualizarea vieţii marelui organism social-politic şi cultural-creator care e naţiunea”. Acest scop al luptei noastre rămâne actual şi de viitor, mai ales că acum „tradiţia noastră străluceşte împreună cu virtuţile Europei” (Traditio nostra unacum Europae virtutibus splendet), într-un concert al naţiunilor. Preţuim naţiunea română ca să putem preţui toate naţiunile pământului, dar preţuim mai ales cunoaşterea universală, dincolo de limbi, de religii (confesiuni) şi de frontiere, convinşi fiind că valorile intelectuale dau măsura valorii omenirii şi că marea comuniune dintre magiştri şi discipoli, din cadrul Almei Mater Napocensis, ne conduce spre cultură şi civilizaţie, spre adevăr şi dreptate, spre bine şi spre iubire de semeni. Vivat, crescat, floreat!”, afirmă rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite