Emil Boc, audiat la DNA, ca martor într-un dosar privind despăgubiri acordate de ANRP. „Am prezentat aspecte de desemnare în diverse comitete, comisii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Boc a fost audiat la DNA în calitate de martor într-un dosar privind activitatea de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

UPDATE 14.57 La ieşirea de la DNA Bucureşti, Emil Boc a afirmat că a dat o declaraţie ca martor. 

“Am fost invitat în calitate de martor şi am dat declaraţii în acest sens. Declaraţia a vizat procedura de organizare şi funcţionare a Guvernului în baza Legii  90/2001. Am prezentat aspecte şi detalii ce ţin de funcţionarea Guvernului, relaţia cu ministerele de resort şi procedurile de desemnare în diverse comitete, comisii interministeriale în care Guvernul are reprezentanţi”, a spus fostul premier, citat de news.ro.

Boc a mai declarat că nu a făcut niciun denunţ.

Prezentă miercuri, 16 martie, la emisiunea Adevărul Live, Laura Codruţa Kovesi a declarat despre dosarele ANRP următoarele:

„În primul rând, aceste dosare erau în DNA în momentul în care am preluat conducerea instituţiei. A fost un caz cu un vicepreşedinte al ANRP, dacă nu mă înşel Baciu, care a fost instrumentat de către DNA. Cu această ocazie, au fost ridicate mai multe dosare de retrocedare şi care se găseau la DNA. Aş putea să vă spun că nu a umblat nimeni în acele dosare timp de foarte mulţi ani. Se vehiculau sume enorme, am văzut că pentru anumite retocedări s-au oferit milioane de euro cu tilu de mită, multe proprietăţi au fost supraevaluate, iar statul a peirdut foarte mulţi bani. Dacă analizăm tipologiile din aceste dosare, observăm că intermediarii între proprietarii care aveau de răscumpărat proprietăţile şi ANRP este o listă de top 10, aceleaşi persoane. De altfel, şi membrii Comisiei ANRP sunt în mare cam aceeaşi. Noi în toate aceste dosare am dispus măsuri asiguratorii pentru a încerca să recuperăm aceste prejudicii. Mai avem în prezent de verificat peste 200 de dosare de retrocedări. Aceste fapte au fost comise după înfiinţarea ANRP şi până în anul 2011-2012“.

UPDATE 12.22 Emil Boc a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bucureşti în jurul orei 11.45, acesta declarând că a fost chemat de procurori să dea o declaraţie de martor într-un dosar, fără a preciza despre ce cauză este vorba, scriu cei de la news.ro. 

Surse judiciare au declarat pentru publicaţia citată că primarul Clujului a fost citat într-un dosar privind despăgubiri ilegale acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Săptămâna trecută a fost audiat la DNA şi fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, el declarând că a dat o declaraţie de martor în legătură cu procedura urmată la desemnarea unui reprezentant al Ministerului Justiţiei într-un grup de lucru interministerial. Potrivit unor surse judiciare, procurorii l-au întrebat pe Predoiu despre modul în care a fost numită Alina Bica în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

DNA a instrumentat 5 dosare care au vizat despăgubirile ilegale şi supraevaluate de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Trei dintre aceste dosare sunt deja trimise în judecată, iar în alte două încă se fac cercetări, mai scrie news.ro.

„Într-unul dintre dosare de la DNA este vizată despăgubirea ilegală primită de omul de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, pentru un teren supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei. Mihai Rotaru i-ar fi cerut deputatul PNL Ioan Oltean să intervină la fostul preşedinte ANRP Crinuţa Dumitrean pentru a primi despăgubirea şi i-ar fi dat în schimb 600.000 de euro, printr-un intermediar. Mita ar fi fost dată într-o biserică din Chitila, în 2010. La momentul aprobării despăgubirii lui Mihai Rotaru, în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP erau Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru, Marko Attila şi Cătălin Teodorescu. Alte trei dosare privind despăgubiri care ar fi fost acordate ilegat de ANRP au fost instrumentate de procurorii DNA şi sunt deja trimise în judecată“, potrivit news.ro.  

UPDATE 12.18 

„Emil Boc a fost chemat la audieri al sediul DNA Bucureşti într-un dosar, în calitate de martor“, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media ai DNA.  

Primarul Clujului, Emil Boc, este audiat, miercuri dimineaţa, la sediul DNA Bucureşti. „Am fost invitat în calitate de martor, probabil într-un dosar de cercetare penală. Nu ştiu despre ce este vorba. N-am niciun fel de emoţii, n-am nimic de ascuns”, a declarat Emil Boc la intrarea în DNA, potrivit digi24.ro.

Primarul Clujului a fost chemat la DNA într-un dosar legat de activitatea de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Mai puteţi citi:

Un bărbat a întrerupt discursul lui Emil Boc, strigându-i în maghiară „Ruşine”. Cum a răspuns primarul Clujului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite