Cristina Laslo, povestea unei campioane din handbalul României. „Vreau să arăt lumii că sunt o jucătoare care vrea să fie mereu cea mai bună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Laslo, a treia din stânga  FOTO UBB
Cristina Laslo, a treia din stânga  FOTO UBB

O studentă a Universităţii Babeş-Bolyai, Cristina Laslo, a fost declarată cea mai bună marcatoare, sub 20 de ani, a echipei naţionale de handbal a României la Campionatele Mondiale de handbal feminin pentru echipele de tineret, desfăşurate în perioada 2-15 iulie, la Moscova.

Naţionala feminină de handbal sub 20 de ani a României a câştigat finala mică a Campionatul Mondial de handbal feminin pentru echipele de tineret, desfăşurat la Moscova. A învins echipa Germaniei, cu scorul de 26-25 (17-10).

Potrivit reprezentanţilor UBB, la Campionatul Mondial din Rusia au participat 24 de echipe. România s-a calificat de pe primul loc al grupei C, cu patru victorii, obţinute împotriva Kazahstanului, Argentinei, Egiptului şi Spaniei. Din lotul României au făcut parte şi trei componente ale echipei Universitatea Alexandrion Cluj-Napoca: Cristina Laslo, Alexandra Dindiligan şi Alexandra Severin.

Cristina Laslo este studentă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UBB şi a fost declarată cea mai bună marcatoare a finalei pentru medalia de bronz, cu 12 goluri. „Căpitanul echipei naţionale a încheiat competiţia cu 62 de reuşite, şi a fost declarată cea mai bună jucătoare a campionatului mondial pe postul de coordonator de joc“, mai precizează reprezentanţii UBB.

cristina laslo cu ehcipa foto ubb

Naţionala de handbal a României, sub 20 de ani FOTO UBB

Cristina Laslo povestea, într-un interviu, pentru Adevărul“, acordat în urmă cu doi ani, că s-a apucat de handbal dintr-o întâmplare.

Titlul de campioană mondială este un vis pe care mi-l doream atât eu, cât şi fetele când ne-am întâlnit prima dată la lotul naţional, acum patru ani. Acum încă trăim acest vis frumos şi această medalie pe care noi am muncit-o şi am câştigat-o“, spunea Cristina Laslo, în 2014, după ce echipa sa a câştigat titlulul de campioană mondială în Macedonia.

Tunsă băieţeşte şi cu medalia la gât, ea mărturiseşte că titlul de cea mai bună jucătoare centru obţinută la Mondialele din Macedonia este un premiu foarte important pentru ea şi un motiv în plus să facă performanţă în continuare. „A fost şi o concurenţă foarte mare la nivel de centri, însă zic că mi-am meritat acest premiu şi în continuare voi lupta, voi munci şi vreau să arăt lumii şi ţării întregi că sunt o jucătoare care vrea să fie cea mai bună mereu”, adaugă sportiva.

Telefonul buclucaş şi antrenamente cu băieţii

cristina laslo foto florina pop

Povestea acestei campioane începe în urmă cu 8 ani, când avea 12 ani şi era la ora de sport din clasa a V-a. Venise un antrenor să aleagă elevi pentru echipa de handbal. Acel antrenor era Mircea Pârvu şi asista la ora lor de sport. Analiza cum joacă fiecare şi se gândea care ar avea potenţial. Pârvu a selectat mai mulţi băieţi, printre care şi pe fratele geamăn al Cristinei Laslo, Alex Laslo. Ea, neştiind ce se întâmplă, s-a dus lângă cei selectaţi. „Ce faci, unde mergi?, l-am întrebat pe fratele meu. El mi-a zis: «hai şi tu la handbal». Antrenorul nu a zis nu“, aşa a început totul, povesteşte sportiva.
Primele antrenamente au fost cu băieţii, la echipa U Transilvania. Părinţii lor nu ştiau nimic. „Mama a primit un telefon la câteva săptămâni după ce ne-am apucat de handbal. Antrenorul o întreba de ce noi nu am mers la antrenamente. Ea nu ştia nimic, era nervoasă pentru că nu ştia cine e la telefon şi ce vrea. Nu ştia că ne apucasem de sport. Apoi a înţeles şi de atunci  mereu ne-a susţinut“, spune Cristina Laslo.

Fraţii Laslo făceau deja dansuri populare când s-au apucat de sport. Cristinei îi plăceau, dar fratelui ei, nu. Tânăra a jucat la Clubul Sportiv Viitorul din Cluj, la Baia Mare, unde a ieşit vicecampioană naţională, şi doi ani la LPS Bistriţa, unde a fost, din nou, vicecampioană naţională la junioare. La U Jolidon Cluj e de când avea 15 ani şi aici mărturisea, în 2015, că vrea să şi rămână.

Un vis din 2014: să joace în Danemarca

Întrebată la ce echipă din străinătate şi-ar dori să joace, ea a spus că le admiră pe  jucătoarele daneze pentru că sunt foarte tehnice şi organizate.

cristina laslo foto florina pop

„Orice jucătoare din România şi-ar dori să joace în alt campionat, în altă lume a handbalului. Mi-aş dori să ajung undeva în handbalul nordic, la o echipă din Danemarca. 

Mă impresionează foarte mult stilul lor şi aş vrea să aflu secretul lor şi ce fac de sunt atât de buni. Am văzut că jucătoarele daneze ştiu foarte bine ce au de făcut pe teren, sunt foarte responsabile, mature”, afirma, în urmă cu doi ani, clujeanca, care o admiră pe Andrea Lekić, declarată cea mai bună handbalistă din lume în 2013.

Mai puteţi citi:

Clujeanca desemnată cea mai bună handbalistă a Campionatului Mondial din Macedonia, premiată de Primărie

Campioane şi la frumuseţe. Cum arată handbalistele României U18 care au câştigat titlul mondial

Preşedintele Federaţiei de Handbal salută performanţa României, campioană mondială U18

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite