CEO-ul Terapia: „Educaţia, la fel că şi sănătatea, trebuie scoase din menghina în care o ţin oligarhiile de partid şi de familie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii ne pleacă din ţară din cauza neîncrederii în autorităţi, a corupţiei, a lipsei unor locuri de muncă în raport cu pregătirea lor, crede Damian Dragos. FOTO: Arhivă personală
Tinerii ne pleacă din ţară din cauza neîncrederii în autorităţi, a corupţiei, a lipsei unor locuri de muncă în raport cu pregătirea lor, crede Damian Dragos. FOTO: Arhivă personală

Dragoş Damian, CEO-ul companiei farmaceutice Terapia, face o analiză dură a sistemului de educaţie şi propune doi indicatori de performanţă pentru proiectul „România Educată”: „75% din absolvenţi să-şi găsească un serviciu în domeniul în care s-au pregătit şi 25% din clanurile de partid şi familie care controlează sistemul de învăţământ să dispară.”

Redăm în continuare postarea de pe Facebook a lui Damian: 

„Domnule Profesor Iohannis, doi indicatori SMART-2030 pentru România Educată: 75% din absolvenţi să-şi găsească un serviciu în domeniul în care s-au pregătit şi 25% din clanurile de partid şi familie care controlează sistemul de învăţământ să dispară.

Am dat treapta 1 la un liceu teoretic, dacă nu intram, eram recrutat către un liceu profesional cu profil agricol, statul îmi dădea după absolvire un serviciu.

La treapta a 2-a, două clase s-au comasat în una. Daca nu luam treapta, eram recrutat la un liceu profesional cu profil industrial, statul îmi dădea după absolvire un serviciu.

În clasele XI şi XII făceam practică o zi pe lună la filatura de mătase naturală din Lugoj şi apoi la fabrica “Independenţa” din Sibiu (exportau în zeci de ţări, astăzi închise, probabil ceva mall-uri în locul lor). Dacă nu luam bacalaureatul statul îmi dădea după absolvire un serviciu.

Am luat bacalaureatul şi dacă nu intram la facultate statul îmi dădea după armata un serviciu de lăcătuş-mecanic la fabrica “Independenţa”.

Am intrat la facultate. Statul îmi dădea după cei 6 ani un serviciu la un cabinet medical.

Fiecare decreţel cunoaşte şi poate confirma din propria experienţă şi prin propriul parcurs povestea de mai sus – chiar şi decreteii care au lucrat la proiectul România Educată. În orice etapă de şcoală sau liceu se putea intra într-un sistem de pregătire care îţi oferea cele necesare pentru a-ţi găsi un serviciu.

Astăzi, acuza primara din partea societăţii rămâne aceea că sistemul de educaţie este desprins de noua realitate şi de noile nevoi ale pieţei muncii. Adică statul nu poate, nu ştie sau nu vrea să dea tinerilor un serviciu după absolvire că să-i ţină în ţară, indiferent de forma de învăţământ pe care au absolvit-o. Asta pentru că nu ştim de câţi medici, profesori, ingineri, chimişti, IT-işti, contabili, macaragii, zootehnişti, sudori, fierari-betonişti, etc, etc., etc., avem nevoie până în 2030, în aşa fel încât să-i formam şi să le dam un job la capătul liceului, şcolii profesionale sau facultăţii. Şi asta, desigur, pentru că nu avem nici un plan sau schemă de competitivitate economică până în 2030, ca să ştim ce vrem să pregătim. Din 1990 încoace şcolile, liceele şi facultăţile, controlate de grupuri din partide sau familii, nu au ţinut în nici un fel legătură cu nevoile din piaţă muncii, generând astfel fie forţă de munca pentru export fie analfabeţi funcţionali.

Educaţia, la fel că şi sănătatea de altfel, trebuie scoase din menghina în care o ţin oligarhiile cvasi-indestructibile de partid şi de familie.  O schimbare administrativă a sistemului de educaţie şi abundenţa de bani de la PNRR sunt necesare însă nu suficiente. Tinerii ne pleacă din ţară din cauza neîncrederii în autorităţi, a corupţiei, a lipsei unor locuri de muncă în raport cu pregătirea lor.

Dacă indicatorii de performanţă ai sistemului de educaţie vor fi angajabilitatea şi extirparea corupţiei şi daca la capătul şcolii, liceului sau facultăţii tinerii vor avea un serviciu în domeniul în care s-au pregătit şi ne vor rămâne în ţară atunci vom şti că proiectul România Educată a fost un succes.”

Vă mai recomandăm 

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: „Cei care aveţi 40-50-60 de ani, nu o să apucaţi pensia, o să muriţi înainte!”

CEO-ul Terapia: „Am să mor înainte să şofez Cluj – Bucureşti pe autostradă” 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite