Bacalaureat 2017 Cluj. „Fratele Liviu a scris Ion?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 4.000 elevi din judeţ au susţinut, astăzi, examenul de Bacalaureat 2017 la Limba şi literatura română. O gaşcă veselă s-a adunat în faţa centrului de examen de la Liceul Anghel Saligny. Găseşti aici absolvenţi de „Arte”, cât şi de licee tehnologice. Unii îşi fac planuri de facultate, alţii se pregătesc pentru sesiunea din toamnă sau pentru o viitoare slujbă.


INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte rezolvarea subiectelor la Limba Română, în modulul Adevărul LIVE

Printre primii care au ieşit de la examen sunt surorile Raluca şi Alexandra Jişa. „Nu ştiu dacă iau 5”, spune serioasă Raluca, în timp ce Alexandra îşi aprinde o ţigară. „A fost greu punctul 3, Slavici sau Rebreanu, am avut de scris despre potenţialul unui personaj, la alegere”. Fetele sunt din comuna Apahida, de lângă Cluj-Napoca, şi au absolvit un liceu tehnologic. „La punctul 1 a fost o poezie Alt cântec de Adrian... La 2 am avut de făcut o compunere despre importanţa comunicării în realizarea unui proiect.” Dacă planurile Ralucăi sunt să-şi caute o slujbă, Alexandra vrea să dea la facultate. 

„Fratele Liviu” 

„Fratele Liviu a scris Ion?”, îşi întreabă Adi, glumeţ, colegii care l-au aşteptat la ieşire. A venit la examen relaxat, în tricou şi pantaloni scurţi. Spune că pentru el e cel mai greu examen. „A fost destul de ok, având în vedere că...Bacul”, spune el. „Iasă un 5?” „Să sperăm, să sperăm”, răspunde. După părerea lui cel mai greu a fost la punctul 3: „Am avut la alegere o operă de Ioan Slavici –„Moara cu noroc” sau Liviu Rebreanu – „Ion”. A trebuie să vorbim despre personajul principal Ghiţă din „Moara cu noroc” sau Ion”. Adi vrea să continue studiile la Universitatea de Artă şi Design din Cluj „dacă iau bacul”, glumeşte el. Pentru asta trebuie să treacă şi de o admitere serioasă centrată pe specializare. După asta? „Ne pregătim ficatul”, concluzionează el.  

„Mai dau o dată la toamnă”

„Mai dau o dată la toamnă”, spune unul dintre tinerii care şi-a aprins o igară la ieşirea de la examen. „Dacă trec de ăsta, la Biologie nu trec”, continuă el. „Păi, de ce ţi-ai luat Biologie? Trebuia să-ţi alegi Chimia”, îi răspunde altul. „Mai bine să dau la Biologie unde dau toţi, decât la Chimie...”, concluzionează el. Discuţia alunecă uşor spre alte subiecte. „Am strâns bani de amendă şi el i-a băut?”, spune un elev cu cămaşă albă. „Ce amendă?”, îl întreabă un coleg. În jurul lui sunt 6 băieţi. Aproape toţi fumează. „După banchet, am fost amendat de jandarmi pentru că am cântat în faţă la Sora (magazinul Sora din centrul oraşului-nr). 2 milioane. Tomoş a strâns bani pentru amendă şi i-a băut”, spune el, râzând. 

Citeşte şi

BAC 2017 Cluj. Subiectele la Română

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite