VIDEO Unde şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă liderul trupei Sfinx, Dan Andrei Aldea. Ce se va întâmpla cu trupul artistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Andrei Aldea, 69 de ani, a murit în somn la reşedinţa sa din judeţul Călăraşi FOTO Facebook
Dan Andrei Aldea, 69 de ani, a murit în somn la reşedinţa sa din judeţul Călăraşi FOTO Facebook

România nici nu şi-a revenit din şocul morţii unui mare saxofonist Garbis Dedeian, că o altă ştire tristă a căzut ca un trăsnet. Unul dintre cei mai importanţi chitarişti români si compozitori rock s-a stins în somn, la reşedinţa sa din satul Fântâna Doamnei, din judeţul Călăraşi. Dan Andrei Aldea, de 69 de ani, a trecut la cele veşnice pe 17 ianuarie şi, conform dorinţa sale, trupul său va fi incinerat.

Ultimele clipe din viaţă le-a petrecut în satul din judeţul Călăraşi, acolo unde, la reşedinţa sa de pe malul apei găsea întotdeauna linişte şi inspiraţie. Într-un sat de oameni gospodari din inima Bărăganului, muzicianul se simţea cel mai bine. Oamenii locului nu îl ştiau prea bine pentru că era o persoană discretă, însă cunoşteau faptul că este un mare muzician.

"La noi e o zonă tare frumoasă şi multă lume din Bucureşti a cumpărat case bătrâneşti pentru a-şi face aici un loc de vacanţă. Nu l-am văzut niciodată, dar auzisem că era un om de toată isprava. N-am auzit să fi fost bolnav. Ce ţi-e şi cu viaţa asta...Păcat de el! Au fost nişte rude astăzi la Primăriei ca să pună la punct documentele cu decesul", a explicat, pentru adevarul.ro, Gheorghe Dănilă, viceprimarul comunei Nicolae Bălcescu.

Conform acestuia, la locuinţa lui Dan Andrei Aldea a ajuns vineri şi o echipă de poliţişti, având în vedere că decesul s-a produs în somn. Trupul neînsufleţit al artistului a fost ridicat şi transportat la Serviciul de Medicină Legală din Călăraşi pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cu exactitate a cauzelor decesului. De aici va fi ridicat de familie şi transportat la Bucureşti pentru incinerare.

Dispariţia muzicianului a îndoliat o ţară întreagă. Prietenii sunt cei mai afectaţi de această pierdere şi au postat zeci de mesaje pe paginile de socializare.

Iată ce a scris unul dintre ei:

Dan Andrei Aldea s-a născut în 9 martie 1950, la Bucureşti. Absolvent al Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti , a fost licenţiat al Conservatorului „Ciprian Porumbescu”. Aldea a fost liderul formaţiei Sfinx, pe care a transformat-o în una dintre cele mai de succes formaţii româneşti de rock progresiv. Este considerat de specialişti drept unul dintre cei mai mari chitarişti şi compozitori români.

Dan Andrei Aldea a scris şi interpretat cu Sfinx piese de mare succes, precum „Şir de cocori”, „Om bun”, "Cântecul bufonului", "Lumina lină", „Din nou acasă”, „Fetele albine”, albumul-concept „Zalmoxe”, pentru care a primit premii atât în ţară, cât li în străinătate. Fiind "multi-instrumentist" şi având o viziune complexă muzicală, a abordat o paletă stilistică largă, de la muzica clasică, până la blues, pop-rock, reggae, folk, jazz, country, compunând sute de piese, în nume propriu sau în colaborare cu alţi muzcieni.

El a fost implicat şi în lumea teatrului, scriind muzică de scenă, fiind unul dintre promotorii excepţionalelor spectalole de muzică şi poezie "underground" de la teatrul "Bulandra - Icoanei", din perioada cenzurii comuniste dar şi a filmului, compunând coloana sonoră a unor pelicule (între care, pentru "Nunta de piatră").

A părăsit România în perioada dictaturii ceausiste, ca urmare a promisiunii făcute mamei sale pe patul de moarte şi s-a stabilit, în 1981, în Belgia, dupa care a ajuns în Germania.

Într-un ultim interviu acordat ziarului Jurnalul Naţional în urmă cu câţiva ani, Dan Andrei Aldea povestea: “Eu sunt încă român în acte. Un prieten foarte bun al meu lucrează la biroul care acordă cetăţenia germană. De zece ori m-a rugat doar să semnez actele să-mi iau această cetăţenie. De zece ori l-am refuzat. Să fiu român în Germania a însemnat pentru mine enorm. M-am încăpăţânat să le arăt nemţilor că măcar cu o parte din români se poate lucra, se poate vorbi, că poţi să-ţi faci prieteni printre ei, că sunt oameni de nădejde. N-o lua ca pe un patriotism...

Din păcate, aproape în fiecare zi vedeai în ziarele nemţeşti ştiri despre niste români care făceau cine ştie ce nelegiuiri şi care se făceau de... rahat în lume în continuu. Am vrut să arăt că nu toţi românii suntem aşa. Într-o perioadă eram mândru când eram anunţat la concerte 'La chitară, Dan Aldea din România' ! "

Pâna la urma, Dan Andrei Aldea a revenit în ţară. S-a stins, în somn, în noaptea de vineri, 17 ianuarie, conform unui mesaj postat de sotia lui, din cauza unui stop cardiac, la reşedinţa sa din satul Fântâna Doamnei, comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Călăraşi, şi va fi incinerat, aşa cum şi-a dorit.

Ne pleaca artisţii, scriitorii, compozitorii generaţiei noastre şi, odată cu ei, ne ducem şi noi...

În 2014, Dan Andrei Aldea a revenit în România după 33 de ani şi a susţinut atunci un concert alături de Pasărea Colib

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite