Stârpirea ţânţarilor, în grafic. Dezinsecţia are loc în perioada 10-12 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zonele cu verdeaţă, primele unde se face dezinsecţia FOTO Adevărul
Zonele cu verdeaţă, primele unde se face dezinsecţia FOTO Adevărul

Călăraşiul, situat la Dunăre, în zone cu verdeaţă întinsă, este locul în care ţânţarii găsesc teren pentru a se înmulţi. Zika este "suspectul numărul unu" pentru explozia de cazuri de microcefalie în Brazilia - peste 4.000 de la începutul anului, lucru care a pus pe jar şi autorităţile din ţara noastră.

La Călăraşi, Primăria se pregăteşte pentru a treia etapă a dezinsecţiei. Virusul periculos care îmbolnăveşte rapid se transmite prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti şi se pare că este periculos în cazul femeilor însărcinate, putând provoca grave malformaţii congenitale la fetuşi. Infecţia cu virusul Zika poate genera febră, erupţii cutanate, înroşirea ochilor şi dureri musculare.

Risc ridicat de contaminare

''Ţânţarii Aedes se gasesc în mai multe ţări europene, în special în zona mediteraneeană, dar condiţiile climaterice actuale nu sunt propice pentru activitatea lor'', a explicat OMS, atrăgând însă atenţia că, începând din primăvară, odată cu încălzirea vremii, aceste insecte vor găsi mai multe zone de reproducere şi, prin urmare, riscul de contaminare va creşte.

Pe malul Borcei,  în perioada 10-12 iulie, în intervalul orar 00.00-05.00, se va executa un tratament de dezinsecţie şi delarvare pentru combaterea populaţiilor de ţânţari  din oraş. Tratamentul se va aplica doar când condiţiile atmosferice sunt favorabile, fiind posibilă prelungirea perioadei menţionate. Autorităţile spun că substanţele active ce vor fi utilizate sunt: s-metropren, cipermethrin şi deltamethrin, iar aplicarea tratamentului va respecta prevederile legale de protecţie a mediului, a sănătăţii şi securităţii populaţiei.
 

Vă recomandăm şi:

Deratizarea, dezinfecţia şi dezinsecţia în Capitală vor fi făcute de o firmă privată pentru 340 de milioane de lei pe opt ani

Ce este şi cum se manifestă virusul Zika

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite