România, lovită de ciclonul care a adus val de aer rece dinspre Polul Nord. Ce ne aşteaptă în următoarele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După frigul din ultimele zile se anunţă furtuni FOTO Shutterstock
După frigul din ultimele zile se anunţă furtuni FOTO Shutterstock

Ciclonul care a adus valul de aer rece din ţările nordice a scăzut anormal temperaturile în ţara noastră. A nins în Maramureş, iar pe litoral temperatura apei mării a scăzut brusc de la 26 de grade la 17-18. La Borşa, în Pietrosul Rodnei, au căzut fulgi de zăpadă.

Meteorologii explică temperaturile anormale prognozate şi resimţite luna aceasta în toată ţara. Un ciclon este responsabil de transportul aerului rece dinspre Polul Nord, spre ţara noastră. 

”Temperatura apei mării a scăzut pentru că au fost intensificări ale vântului. Cureţi mai reci dinspre largul mării. Acel ciclon este responsabil de transportul aerului rece dinspre Polul Nord, un aer rece care va persista în Europa, în jumătatea de est, inclusiv în ţara noastră. O uşoară creştere de temperatură o vom putea vedea de vineri, dar vorbim de temperaturi poate chiar sub gradul celor normale. Pot fi de asemenea şi temperaturi peste media normală. Săptămâna se va încheia cu o vreme plăcută, răcoroasă spre normal. Săptămâna viitoare va începe tot cu o astfel de vreme. De altfel, ploile nu vor lipsi din peisaj”, a precizat meteorologul Romica Jurca în direct la România TV. 

Temperaturile neobişnuit de mici vin după o perioadă de caniculă. Nu mai departe weekend-ul trecut, aerul era irespirabil. Două zile mai târziu, temperaturile au scăzut şi cu 10 grade.  Pe lângă aerul rece, există riscul ca România să fie traversată şi de un ciclon cu ploi şi furtuni.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vineri, vremea va fi în general frumoasă, dar temperaturile se vor menţine uşor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza, când izolat, mai ales în zonele de munte, vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 şi 29 de grade, iar cele minime între 4...5 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 18...19 grade pe litoral.

Sâmbătă, în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării şi la munte, vremea va deveni în general instabilă. În aceste zone mai ales după-amiaza şi noaptea vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar izolat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 şi 28 de grade, iar cele minime între 8 şi 19 grade.

De duminică până marţi temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru mijlocul lunii iulie. Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în toate regiunile.

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite