Înfiinţarea primei structuri de pompieri pe malul Borcei în urmă cu 122 de ani, sărbătorită pe 1 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 1 aprilie, pompierii militari călărăşeni desfăşoară o serie de activităţi dedicate aniversării a 122 de ani de la înfiinţarea primei structuri de pompieri cu comandă militară din această zonă.I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi organizează „Ziua Porţilor Deschise” cu prilejul Zilei inspectoratului, invitaţii având ocazia să vadă cele mai noi autospeciale şi echipamente din dotare.

   
Astfel, pompieiri vor prezenta tehnica de intervenţie, autospecialele şi echipamentele specifice activităţii cu care se acţionează zi de zi pentru salvarea vieţii şi bunurilor cetăţenilor, cât şi pentru protejarea mediului.
Toate cele şapte subunităţi ale ISU Călăraşi vor organiza o serie de exerciţii demonstrative: simularea stingerii  incendiilor, simularea intervenţiei la un accident rutier cu cu mai multe victime, simulări de salvare a persoanelor blocate în diferite medii ostile, simulări la intervenţii în medii contaminate, simulari de intervenţii.
Totodată, cei care vor fi oaspeţii pompierilor vor avea ocazia să afle informaţii utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cum ar fi: incendiu, cutremur, inundaţii sau descoperirea elementelor de muniţie rămase neexplodate din timpul conflictelor militare.  
    
Cel mai important moment din istoria locală

Cel mai important moment din istoria pompierilor călărăşeni, ales pentru a marca „Ziua Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi” este ziua de 1 aprilie 1895, când în urma demersurilor întreprinse de Primăria oraşului Călăraşi pe lângă Ministerul de Interne, a luat fiinţă Secţia de Pompieri, în subordinea Ministerului de Război, primul comandant militar fiind Dimitrie Rădulescu, care funcţionase ca şef al comenzii civile încă din 1885. Pentru ca secţia de pompieri cu comandă militară, aşa cum exista şi în alte oraşe ale României, să poată lua fiinţă, prin ordinul nr. 6718/1894, Ministerul de Război punea condiţia ca Primăria oraşului Călăraşi să asigure fondurile financiare şi localul necesar.

Dând curs solicitării, prin hotărârea nr.1 din 03 ianuarie 1894, primăria înscria în bugetul exerciţiului 1894/1895 subvenţia necesară Ministerului de Război pentru o secţie de pompieri cu efectivul de oameni şi numărul de instrumente ca şi cea care funcţiona la Buzău.
A doua zi, 4 ianuarie 1894, Primăria comunei Călăraşi comunica Ministerului de Interne că a înscris în bugetul comunei pe 1894/1895 suma de 3.200 lei ca subvenţie pentru Ministerul de Război pentru o secţie de pompieri cu efectivul de oameni, cai şi instrumente necesare funcţionării acesteia.
 

Vă recomandăm şi:

Carieră. ISU caută tineri dornici să devină pompieri profesionişti

Ziua Protecţiei Civile deschide porţile la ISU. Pompierii, pregătiţi pentru simulări de exerciţii tactice

O maşină a Poliţiei, mistuită de flăcări. Incendiul a fost provocat de un scurtcircuit

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite