FOTO Refacerea blocului aruncat în aer de explozia din ziua de Crăciun, la mâna Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reconstrucţia blocului zguduit de explozia devastatoare din ziua de Crăciun stă în mâna Executivului. Autorităţile din Călăraşi vor iniţia un proiect de hotârăre prin care vor ceere bani de la Guvern pentru refacerea blocului de la Volna. Explozia, produsă de la o acumulare uriaşă de gaze a ucis 2 persoane, a rănit alte 5 şi a distrus 13 apartamente.



Astfel, la cererea Primăriei, Consiliul Judeţean şi Prefectura vor înainta la Guvern un proiect prin care vor solicita un ajutor din fondul de rezervă pentru refacerea unei scări de bloc. „Avem la dispoziţie 1,8 miliarde de lei vechi, bani ce constituie acordarea de ajutoare de urgenţă pentru familiile afectate de deflagraţie. Nu putem să acordăm, conform dispoziţiilor legale, niciun ajutor pentru refacerea structurii de rezistenţă a blocului sau să ne implicăm activ cu fonduri în această problemă”, a spus secretarul municipiului, Mărgărit Sârbu.

Anchetă în derulare

Cea mai mare explozie din ultimii 25 de ani din Bărăgan rămâne încă un mister. Dosarul deflagraţiei din prima zi de Crăciun este departe de a fi încheiat. Procurorii lucrează la întocmirea documentelor şi aşteaptă rezultatele expertizelor.
"Sunt în lucru o serie de expertize bio-criminalistice, traseologice şi fizico-chimice. Aşteptăm rezultatele expertizelor şi abia peste o lună am putea discuta despre o concluzie. Dacă şi atunci se conturează ceva... Vom vedea cum stau lucrurile şi ce personaje apar în această anchetă complexă", spun procurorii care au dosarul în lucru. Pe de altă parte, aceştia spun că nu exclud nicio variantă de lucru. "Se ia în calcul ipoteza unei tentative de suicid, a unei tentative de omor, dar şi a unui caz de neglijenţă", precizează poliţiştii.

Un furtun, cheia cercetărilor

Furtunul de la aragazul pensionarului Victor Avădanei al cărui apartament a sărit în aer reprezintă cheia anchetei. Conform declaraţiei lui Xenofonte Purcărea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, nu s-a stabilit dacă acesta a fost tăiat intenţionat sau retezat de explozie.

"Expertiza specialiştilor este foarte importantă. Aceasta va fi coroborată cu alte probe din acest dosar care ne vor conduce la cauza tragediei. Deocamdată, nu s-a stabilit punctul exploziei, pentru că nu există o probă clară, cum nu există nici concluzia certă că a fost vorba de sinucidere ", a spus procurorul Xenofonte Purcărea. Acesta a precizat că furtunul de la aragaz, găsit secţionat, va stabili cu exactitate ce s-a întâmplat în apartamentul cu nr 2 din blocul A38. Unul dintre cei mai importanţi martori în anchetă, cel care ar fi putut elucida misterul exploziei, a murit pe 2 ianuarie. Este vorba despre pensionarul Victor Avădanei, 61 de ani, fost pilot, din apartamentul căruia a pornit nenorocirea. Aici, anchetatorii au stabilit că s-a acumulat o cantitate uriaşă de gaze.

Vă recomandăm şi:

UPDATE FOTO Ce dezastru a lăsat în urmă explozia devastatoare. Vicepremierul Oprea a evaluat situaţia la faţa locului

Tulburător. Ultimele clipe din viaţa Ginei Popescu, femeia ucisă de explozia blocului în care locuia

Ipoteza procurorilor. Furtunul secţionat de la aragaz, cheia anchetei în cazul blocului care a sărit în aer

Anchetă în derulare. Trei posibile cauze care au aruncat în aer blocul A 38

UPDATE FOTO Ce dezastru a lăsat în urmă explozia devastatoare. Vicepremierul Oprea a evaluat situaţia la faţa locului

UPDATE Explozie violentă la un bloc din zona Volna. O persoană a murit şi alte cinci sunt rănite

Vinovaţii vor fi traşi la răspundere. Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul exploziei din blocul de la Volna

Mesaj emoţionant în amintirea Ginei Popescu, femeia care a fost ucisă pe loc de explozia de la Volna

Vicepremierul Gabriel Oprea: „Blocul afectat de explozie e sigur, nu cade“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite