De sărbători, carnea de porc, inamicul nr.1. Ce trebuie să ştim despre trichineloză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile de iarnă aduc nu numai bucurii, ci, din păcate, şi necazuri. Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar acum când, în mod tradiţional, se sacrifică mulţi porci crescuţi în gospodării. Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii veterinari ne sfătuiesc să duceam carnea la laborator pentru analiză.

La fel de periculoasă devine în această perioadă şi carne de porc comercializată clandestin, fără să fie testată'prin examen trichineloscopic, punând în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care o consumă.

"Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate, va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului", arată ANSVSA, citat de Mediafax.

Evitaţi produsele neautorizate!

Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi a infestării cu parazitul Trichinella, ANSVSA recomandă consumatorilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate, din locuri sau spaţii nesupravegheate sanitar-veterinar.

Totodată, ei atrag atenţia că sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave.

Vă recomandăm şi:

De 1 decembrie, cel mai mare producător de mezeluri din România vrea în Cartea Recordurilor. Aldis pregăteşte un cârnat de 60 de kilometri şi 45 de tone

Primul magazin cu carne de vită franţuzească, inaugurat la Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite