Cea mai mare stradă din Călăraşi se transformă în şantier. Când încep lucrările de 9,35 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Bucureşti va fi modernizată FOTO Facebook/PMC
Strada Bucureşti va fi modernizată FOTO Facebook/PMC

Modernizarea celei mai mari artere rutiere din Călăraşi va demara curând. Proiectul privind reabilitarea străzii Bucureşti, cel mai mare ca valoare de pe malul Borcei, se află în etapa realizării Proiectului Tehnic.

Conform autorităţilor locale, în prezent, se află  în derulare Proiectul Tehnic, documentaţie ce va fi finalizată până pe 15 iulie. Apoi se aşteaptă celelalte acte de avizare pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Marius Dulce, primarul Călăraşiului estimează că lucrările de modernizare, contractul pentru execuţia lucrărilor a fost semnat pe 4 aprilie 2022,  vor începe în august – septembrie. 

„Am discutat cu antreprenorul pe care-l aşteptăm să vină, în cel mai scurt timp cu putinţă, cu primul draft de proiect iar pe baza lui să discutăm inclusiv îmbunătăţirile pe care le putem aduce.

Este important să identificăm soluţii cu privire la pietonalul cuprins între 5 Călăraşi (Profi) şi B-dul Nicolae Titulescu care nu a fost inclus în proiect”, a precizat Marius Dulce. 

Despre acest perimetru, acesta spune că trebuie integrat în cadrul acestui proces amplu de modernizare a arterei însă investiţiile trebuie finanţate din fonduri proprii. “Consider că suntem în grafic şi cu certitudine ne vom încadra în termenul stabilit, adică finalul anului 2023”, a adăugat edilul.

Prin intermediul acestui proiect va fi refăcută cea mai importantă arteră a oraşului care înseamnă, în primul rând, modernizarea infrastructurii rutiere, respectiv pietonale.

Lucrări complementare de peste 15 milioane lei

„În plus, vom realiza şi o serie de lucrări complementare în valoare de peste 15 milioane lei, cu resurse proprii. E vorba de o reţea de iluminat care va cuprinde între 800 şi 1.200 de stâlpi. Asta înseamnă metal, al cărui preţ, după cum probabil ştiţi, a crescut foarte mult.  O altă lucrare complementară vizează introducerea în subteran a cablurilor electrice, lucrare ce va fi susţinută tot de la bugetul propriu. 

Tot din resurse proprii vom reabilita şi pietonalul cuprins între B-dul N. Titulescu şi B-dul Cuza Vodă”, a explicat primarul Călăraşiului.

Valoarea totală a proiectului este de 42.848.218 lei (inclusiv TVA,) din care cofinanţarea Municipiului Clăraşi este de 868.394,39 lei (inclusiv TVA). Durata de execuţie: 19 luni din care 3 luni proiectare şi 16 luni execuţie lucrări.

„Acest proiect de anvergură ar putea deveni atractiv pentru orice investitor care atunci când va vedea o infrastructură modernizată, ce-i va permite să se mişte mai repede, cu certitudine va dori să investească în Călăraşi”, au precizat autorităţile locale.

Sisteme inteligente de transport

Proiectul „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călăraşi prin modernizarea infrastructurii căilor de rulare a transportului public local este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Contractul de finanţare a fost semnat în data de 2 decembrie 2019. Valoarea totală a proiectului este de 42.848.218 lei, adică 9,35 milioane euro. Valoarea contractului de lucrări se ridică la 36.006.905,88 lei, fără TVA. 

Proiectul propune reabilitarea infrastructurii rutiere pe Prel. Bucureşti şi str. Bucureşti, cu delimitarea fizică a benzilor de transport public, reabilitarea trotuarelor, crearea de piste pentru biciclişti, amenajarea spaţiilor verzi. De asemenea, va fi montat mobilier urban şi staţii de autobuz inteligente. De asemenea, este prevăzută şi pregătirea infrastructurii de comunicaţii pentru sistemele inteligente de transport a căror implementare este avută în vedere prin alte proiecte integrate.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce se întâmplă în Egipt după atacul rechinilor. Mic ghid pentru a nu fi atacaţi de prădătorii mărilorLIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte grele în Lugansk. De ce Lukaşenko nu dă ordin de implicare a armatei Belarusului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite