Cea mai bună veste de la meteorologi: după caniculă, temperaturi scăzute. Câte grade se anunţă şi unde va fi cel mai rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două săptămâni de arşită continuă, vremea se răcoreşte. Mult-aşteptatele zile fără caniculă sunt aproape. De săptămâna viitoare, începând de luni, mercurul din termometre scade şi cu 10-12 grade Celsius, vin ploile şi chiar grindina. Nu însă toate zonele ţării vor beneficia de răcoare, Lunca Dunării rămâne tot dominată de arşită.


Duminică, vremea se va menţine călduroasă, caniculară în vestul, sudul şi local în centrul ţării. Cerul va fi variabil, dar începând de după-amiază vor fi înnorări temporar accentuate, îndeosebi, în zonele montane, precum şi în regiunile vestice şi sud-vestice, unde local se vor semnala averse şi descărcări electrice. Izolat, spune meteorologii, cantităţile de apă vor depăşi 15...20 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor, ce pot lua aspect de vijelie. În restul teritoriului, astfel de manifestãri vor fi posibile, pe arii restrânse, mai ales în a doua parte a intervalului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 29...30 de grade pe litoral şi 38 de grade în Lunca Dunării.

Maxime de 34 de grade Celsius

Luni, valorile termice vor scădea semnificativ faţă de zilele anterioare la scara întregii ţări, vremea urmând să rămână calduroasă, izolat caniculară, doar în partea de sud-est a teritoriului. În Bărăgan, sunt aşteptate maxime de 34 de grade.

Temporar, înnorările se vor accentua şi îndeosebi din a doua parte a zilei, treptat aria ploilor se va extinde dinspre vest respectiv sud-vest, cuprinzând toate regiunile. Vor fi mai ales averse, însoţite de frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel că pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi mai însemnate şi izolat va cădea grindină. Temperaturile maxime vor avea valori de la 24...26 de grade în estul Transilvaniei, până la 33...35 de grade în sudul Moldovei, Muntenia şi partea continentală a Dobrogei.

Averse şi descărcări electrice

Valorile termice, îndeosebi cele diurne, vor continua să scadă, aşa încât în nordul, centrul şi nord-estul ţării, vremea va deveni răcoroasă. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate şi se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtã duratã ale vântului pe arii relativ extinse - în toate regiunile, marţi şi miercuri, apoi mai ales la munte si in sud-vest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general, între 20 şi 30 de grade. Şi la Călăraşi se simte o răcorire a vremii, de la 36-38 de grace Celsius, ajungem miercuri, 19 august, la 26 de grade.

Vă recomandăm şi:

Cod galben de vreme rea în vestul judeţului: vijelii, ploi şi grindină la Lehliu

Bărăganul, sub cod galben de caniculă. Ce ne învaţă medicii să facem ca să ne răcorim, de ce trebuie evitate sucurile

Refugiu în calea arşitei. Câte puncte de prim-ajutor sunt deschise în oraş şi unde

Bărăganul, un imens cuptor. Cum facem faţă valului de căldură tropicală: purtaţi haine lejere şi nu consumaţi alcool

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite