Alegeri locale parţiale. Cetăţenii din Cuza Vodă şi Frumuşani ies la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri locale parâiale duminică, 27 iunie, în două localităţi din judeţul Călăraşi FOTO Adevărul
Alegeri locale parâiale duminică, 27 iunie, în două localităţi din judeţul Călăraşi FOTO Adevărul

La alegerille locale parţiale die duminică, 27 iunie, în judeţul Călăraşi, la Frumuşani şi Cuza Vodă, cetăţenii vor vota pentru alegerea primarului.

În comuna Cuza Vodă, primarul Adrian Popa, de 38 de ani, a murit, în luna februarie, după ce s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2. La nivel naţional vor avea loc alegeri în 36 de localităţi, între care şase oraşe. Se vor alege 35 de primari, iar într-o comună din Dâmboviţa au loc alegeri pentru Consiliul Local. Astfel, în perioada  26-27 iunie, 140 de poliţişti şi 80 de jandarmi vor asigura menţinerea ordinii şi siguranţei publice, precum şi paza celor 8 secţii de votare de pe raza comunelor Cuza Vodă şi Frumuşani.

Contravenţii şi infracţiuni

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.200 şi 3.000 de lei. 

Aceeaşi amendă se poate aplica persoanelor care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului de vot.

Persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secţiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat pot primi amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceeaşi pedeapsă  va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.

Vă reamintim că toate persoanele participante la procesul electoral au obligaţia de a respecta măsurile de protecţie sanitară, precum purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor la intrarea în secţia de votare şi respectarea distanţei fizice.

Sesizaţi orice încălcare a legislaţiei la numărul unic de urgenţă 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!

Vă mai recomandăm şi:

Turiştii se plâng de „invazia buburuzelor” pe plajă. Explicaţiile specialiştilor

Vlogger japonez, turist prin Polonia, vorbind româneşte: „Mi-ar plăcea să fac asta“ VIDEO

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite