VIDEO Centura ocolitoare a Buzăului curmă vieţi, din cauza infrastructurii precare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoseaua de centură a Buzăului este cunoscută, printre şoferi, drept unul dintre cele mai riscante tronsoane. Statisticile ultimilor ani confirmă acest lucru, în 2013, pe şoseaua ocolitoare fiind înregistrate zece accidente rutiere soldate cu 16 răniţi şi doi morţi. Şirul tragediilor a continuat anul acesta, cu trei accidente grave soldate cu trei morţi.

Duminica neagră, cea în care avea să moară cameramanul Laurenţiu Păun, a început cu un accident produs pe tronsonul dintre Fabrica de Bere şi Bariera Ploieşti, în urma căruia a murit o femeie din Prahova, iar alte două persoane au fost grav rănite. Şoferul uneia dintre maşini, tot un prahovean, s-a stins şi el, pe patul de spital, în urma rănilor suferite.

Al treilea deces, cel al operatorului Tv Buzău, Laurenţiu Păun, s-a produs la orele amiezii. El se afla în timpul serviciului atunci când a fost accidentat de un Mercedes scăpat de sub control.

”Şoseaua morţii” a pus tot timpul probleme autorităţilor locale, fie primăriei, administratorul drumului, fie poliţiştilor, cei care răspund de siguranţa rutieră. În 2009, îngroziţi de numărul mare de evenimente rutiere înregistrate pe segmentul de drum care ocoleşte municipiul Buzău, între podul Mărăcineni şi fabrica de bere, responsabilii au decis să suplimenteze indicatoarele şi benzile rezonatorii, pe tronsonul respectiv.

Au montat panouri suplimentare pentru curbe succesive, indicatoare pentru curbă deosebit de periculoasă şi benzi rezonatorii. De atunci, multe dintre indicatoare au fost furate de hoţii de fier vechi, fiind confecţionate din aluminiu, iar benzile rezonatorii au dispărut.

Infrastructura precară şi indisciplina în trafic formează, de mulţi ani, o combinaţie mortală. Cele mai multe accidente produse pe şoseaua de centură a Buzăului se produc în curba de lângă complexul Dedeman, zona unde şi-a găsit sfârşitul şi cameramanul Tv Buzău, Laurenţiu Păun. “Mulţi nu adaptează viteza în curbă şi vin cu peste 100 de kilometri pe oră. Configuraţia drumului este înşelătoare, pentru că este foarte bun şi îmbie la viteză. Ai impresia că se termină curba însă ea continuă, formând în final un viraj larg de aproape 90 de grade”, ne-a spus un politest de la Serviciul Rutier.

Nimic nu pare a mai stăvili şirul de tragedii de pe centura ocolitoare, nici măcar crucea care aminteşte de un grav accident de circulaţie, ridicată chiar în curba extrem de periculoasă. Pe data 6 octombrie 2009, o tânără de 19 ani, Mădălina Iacob, a murit şi alte trei persoane au ajuns la spital, după ce câteva tone de baloţi de hârtie au căzut dintr-un tir, peste trei autoturisme.

Martorii susţineau atunci că, în curbă, autotrenul a intrat brusc în balans apoi au văzut cum remorca s-a rupt în bucăţi şi toată încărcătura s-a prăvălit pe şosea. Două autoturisme de pe contrasens au fost prinse sub tonele de carton presat iar o a treia maşină a fost acroşată uşor.

Mădălina a murit pe loc iar alte trei persoane din ambele maşini zdrobite au fost rănite grav. În acelaşi an, pe 22 martie, o elevă de 18 ani, din Buzău, a murit iar alţi patru colegi de-ai ei s-au ales cu răni grave şi au fost internaţi în spital. Cei cinci tineri se întorceau cu maşina de la o petrecere de majorat.
 
Abia acum, după moartea jurnalistului, autorităţile par să ia în serios întocmirea unui plan de investiţii în infratrsuctura rutieră, astfel încât să fie redus gradul de risc, cel puţin în curbele în care s-au produs cele mai multe accidente. ”Indicatoare multe şi foarte vizibile, limitarea vitezei pe toată şoseaua de centură, la 70 de kilometri şi intensificarea patrulării poliţiştilor ar putea reduce în timp numărul evenimentelor. De asemenea, montarea de parapeţi între sensurile de mers ar ajuta foarte mult însă investiţia ar fi foarte mare”, ne-a declarat un inginer specializat în construcţii de drumuri.

Citeşte şi: Operatorul Tv Buzău, omorât de un bolid scăpat de sub control, a fost condus pe ultimul drum de sute de oameni
VIDEO Un cameraman al unui post local de televiziune şi-a pierdut viaţa în timp ce filma un accident rutier

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite