Sute de copii au rămas fără locuri la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii copiilor de grădiniţă sunt disperaţi pentru că la toamnă nu vor avea unde să îşi ducă micuţii. Cei mai fericiţi sunt cei care au făcut cereri în urmă cu doi sau trei ani şi acum au un loc asigurat sau cei cărora le permite bugetul o grădiniţă particulară.

Înscrierile la grădiniţele din Buzău s-au finalizat la 1 iunie. La cele 28 de grădiniţe existente sunt înscrişi 4.500 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani. Chiar dacă la fiecare grupă au fost înscrişi mai mulţi copilaşi decât prevedea organigrama, mai bine de şase sute au rămas fără locuri.

"În acest moment toate locurile din grădiniţe sunt ocupate. Am şi suplimentat locurile dar tot au rămas 600 de copii pe dinafară. Căutăm soluţii în continuare dar nu ştim cum vom rezolva problema", ne-a declarat Florina Stoian, inspector general şcolar.


Cea mai mare problemă este în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 4 ani care ar trebui să intre în grupa mică. Majoritatea locurilor sunt ocupate de cei de la grupa mare şi pregătitoare şi nu mai sunt locuri pentru cei mici.

Părinţii care au avut inspiraţia să facă cerere de înscriere cu un an sau chiar doi înainte de a-şi aduce copilul la grădiniţă sunt cei mai fericiţi pentru că au prins acum un loc.


O soluţie care nu ar rezolva însă, toate problemele, ar fi deschiderea grădiniţei din cartierul rezidenţial Orizont. Aceasta va fi inaugurată, cel mai probabil, în luna septembrie şi ar putea prelua o parte din micuţii rămaşi fără locuri.


În acest caz părinţilor nu le rămân prea multe soluţii. Ori îşi lasă copii în grija bunicilor sau a bonelor ori îi înscriu la grădiniţe particulare. Ultima variantă ar fi cea mai potrivită şi în interesul micuţilor dar părinţii trebuie să îşi permită să plătească taxele.

La singura grădiniţă particulară din Buzău, Gărgăriţa, taxele sunt de 200 de euro pe lună pentru programul scurt şi au micul dejun inclus, 230 de euro pe lună pentru program normal şi 300 de euro pe lună pentru program prelungit unde sunt incluse micul dejun, masa de prânz şi gustarea.

Aici anul şcolar se desfăşoară în perioada 15 septembrie - 30 iunie şi respectă perioadele de vacanţă stabilite de Ministerul Educaţiei, de Crăciun şi de Paşte. Grădiniţa funcţionează la cerere şi în luna iulie, cu un program ce include multe activităţi recreative.

"Noi încă mai avem locuri. Se fac în continuare înscrieri, mai ales că anul acesta părinţii şi-au îndreptat atenţia către noi pentru că în afară de taxă noi nu cerem niciun leu în plus pentru materiale sau pentru cursuri", ne-a declarat Oana Mocanu, directoarea grădiniţei particulare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite