Scumpirile dijmuiesc pachetele cu afumături tradiţionale comandate din ţară de românii din Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Frusinoiu trimite mezeluri şi în străinătate
Constantin Frusinoiu trimite mezeluri şi în străinătate

Carmangeriile tradiţionale trag tare să facă faţă comenzilor din străinătate pentru afumăturile pe care românii din Diaspora vor să le aibă pe masă în ziua de Paşte. Pentru că produsele sunt mai scumpe cu circa 25 la sută decât anul trecut, pachetele cântăresc acum mai puţin, spune un producător din Buzău.

Săptămâna Mare este una dintre cele mai bune perioade din an pentru făbricuţa de afumături a familiei Frusinoiu, din comuna buzoiană Mărăcineni. Producătorul de mezeluri tradiţionale trimite peste hotare zeci de kilograme de babic, cârnaţi de porc şi de oaie, şunculiţă coaptă şi muşchi afumat.

„Am trimis deja în Belgia, Anglia, dar mai avem comenzi pentru în Italia şi Spania. Vin sărbătorile, iar oaia de acolo nu are gustul celei de la noi, din ce mi-au spus clienţii”, spune producătorul de afumături tradiţionale.

Pentru a face faţă comenzilor care continuă să vină din toată Europa, angajaţii carmangeriei din Mărăcineni lucrează intens. Peste o sută de kilograme de cârnaţi sunt preparaţi într-o oră, după reţete vechi ale localnicilor de pe Valea Buzăului.

„Avem atât cârnaţi de porc tăiaţi la bardă, cu sare, piper, cimbru, ardei, cât şi deja celebrii cârnaţi de Pleşcoi, subţiri, uscaţi, care au în ei oaie, vită, cimbru, usturoi, ardei. La noi sunt preparaţi după o reţetă omologată de Uniunea Europeană”, susţine Constantin Frusinoiu.

Comenzile sunt preluate prin telefon şi reţelele sociale

În această perioadă, mica fabrică de bunătăţi tradiţionale produce zilnic zeci de kilograme de pastramă de oaie, muşchi şi şunculiţă de porc. Bucăţile de carne, cu cât sunt mai uscate şi afumate, cu atât au termen mai mare de valabilitate. 

„Merge foarte bine la vânzare un piept de porc dezosat, deşoricat, dat cu condimente şi lăsat o săptămână la condimente. După aceea, se bagă şi se coace la lemn de esenţă tare. Mulţi clienţi mai caută acum pastrama de berbecuţ afumată, pastrama la baiţ, cârnaţii de Pleşcoi, care sunt de oaie cu vită”, spune Mirela, vânzătoare.

buzauafumaturi

Sursa I. Bunilă

În aceste zile, trec pragul magazinului mulţi clienţi care au rude peste hotare şi vor mese îmbelşugate, de Paşte, exact ca acasă. Transmit comenzile prin telefon şi vin să ridice coletele cu produsele proaspete din magazinul fabricii de bunătăţi tradiţionale.

„Am doi fraţi plecaţi în afară şi în fiecare an, de Crăciun, de Paşte, cumpărăm pentru ei produsele tradiţionale, pentru că sunt foarte bune. Le trimitem prin firme de transport sau firme de curierat. Acum au vrut babic sârbesc, cârnaţi de Pleşcoi şi pastramă de oaie”, spune o clientă.

buzauafumaturi

Sursa I. Bunilă

Scumpirile din ultima vreme afectează mult vânzările peste hotare, spune producătorul de mezeluri din Buzău. Ele se reflectă în greutatea coletelor, care este mult mai mică decât ce se comanda anul trecut.  

„Pacheţelul ăsta de Anglia în care am pus două kilograme de cârnaţi, două de pastramă de berbecuţ şi o bucată de babic face în jur de 200 şi puţin de lei. Anul trecut, era vreo 150 de lei. E diferenţă de vreo 30 la sută, pentru că s-au mărit preţurile şi la porc, şi la oaie”, declară  Constantin Frusinoiu.

Carmangeria din Mărăcineni vinde pastrama de berbecuţ cu 46 lei kilogramul, muşchiuleţul afumat şi condimentat, cu 49 de lei pe kilogram, iar babicul de buzău, cu 99 de lei kilogramul. Cârnaţii ţărăneşti la bardă se găsesc cu 35 de lei kilogramul, iar cârnaţii de Pleşcoi uscaţi şi afumaţi, cu 33 de lei.

Mai multe carmangerii din Buzău le trimit colete cu afumături românilor din străinătate, prin firme de curierat. Acestea ajung în două, cel mult trei zile.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite