Reacţie tardivă faţă de etnobotanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au realizat în cele din urmă cât de nociv este consumul de produse „etnobotanice”  care au fost vândute o vreme în mod absolut legal. După ce au fost scoase în afara legi au început să fie vizibile efectele consumului şi au determinat reacţii.

Instituţiile responsabile cu prevenirea consumului de droguri au devenit brusc extrem de active şi implicate în consilierea tinerilor. Poliţiştii şi specialiştii de la Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog au început să facă tot mai des vizite prin şcoli unde stau de vorbă cu elevii şi îi învaţă cum să stea departe de substanţele halucinogene şi în special de arhicunoscutele „etnobotanice”.

Recent a fost tipărit un pliant care a fost distribuit în unităţile de învăţământ în care se arată ce sunt produsele etnobotanice, care sunt efectele lor şi ce spune legea referitor la consumul unor astfel de produse. Acţiunile preventive se derulează în cadrul unui proiect denumit „Dependenţi de libertate” la care îşi dau concursul aproape toate instituţiile statului prin reprezentanţii de la Buzău, dar şi asociaţii şi organizaţii neguvernamentale. „ Programul se derulează până pe data de 15 iunie şi are drept obiective specifice informarea a cel puţin 300 de elevi din unităţile de învăţământ din judeţul Buzău şi a cel puţin 1 000 de părinţi cu privire la riscurile consumului acestor substanţe şi sensibilizarea lor în vederea dezvoltării unui rol procativ în prevenire”, ne-a declarat comisar Florina Crucianu, purtător de cuvânt al IPJ Buzău.

Oficial nu se vând nici „la negru

Strădania de a-i preveni pe tineri cu privire la efectele drogurilor de orice fel este un demers lăudabil, însă vine oarecum târziu având în vedere că magazinele în care se vindeau substanţe „etnobotanice” s-au închis demult. În Buzău au funcţionat cinci magazine care au fost închise, iar în prezent este deschis un magazin ale cărui produse nu intră sub incidenţa legii. Oficial nu au fost înregistrate cazuri de vânzare a unor produse etnobotanice, dar cu toate astea tot mai mult tineri au cerut ajutor după ce le-au consumat.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite