Militarul român ucis în Afganistan a avut o tentativă de a renunţa la armată. „Era pâinea lui Dumnezeu. În el aveam cea mai mare încredere în misiuni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mădălin Stoicaa fost ucis în Afganistan
Mădălin Stoicaa fost ucis în Afganistan

Moartea caporalului Mădălin Stoica, răpus în Afganistan de o maşină capcană, a adus multă tristeţe printre foştii camarazi de la unitatea din Buzău la care era încadrat. Militarul lucra ca sanitar la Batalionul de Informaţii, de lângă Comandamentul Diviziei Getica, însă plecase în misiune cu o unitate din Focşani. ”Dumnezeu a luat la el un om atât bun, căruia nu-i găseai un cusur”, spune un fost cadru militar, prieten al familiei năpăstuite.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, vineri după-amiază, moartea caporalului Mădălin Stoica, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. 

În acelaşi incident au fost răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar.

Vestea morţii subofiţerului buzoian s-a dus repede printre actualii şi foştii colegi din unitatea de transmisiuni din Bariera Ploieşti, unde Mădălin era încadrat ca sanitar. Dacă unii încearcă să îşi explice dinamica deflagraţiei, care deşi doar i-a rănit uşor pe doi dintre militari i-a fost fatală lui Mădălin, alţii se întreabă, retoric, de ce tocmai el.

”Pe Mădălin îl ştiu de peste 15 ani. Mi-a fost soldat, specializat ca asistent medical, apoi subaltern după angajarea sa în armată. Avea un bun simţ ieşit din comun; era pâinea lui Dumnezeu. Nici acum nu îmi dau seama de ce Dumnezeu a luat la el un om atât bun, încât nici dacă voiai să-i găseşti un cusur nu aveai ce să îi reproşezi. Avea pregătire de specialitate, în asistenţă medicală de urgenţă, la Făgăraş, şi în el aveam cea mai mare încredere când plecam la misiuni”, ne-a spus Viorel Pavel, militar trecut de doi ani în rezervă.

Acesta mărturiseşte că l-a sfătuit pe Mădălin să renunţe la misiunea în Afganistan, că ar mai fi timp să se retragă din motive medicale, însă el s-a încăpăţânat să-şi păstreze direcţia. A fost plecat de lângă familie toată vara, având module de pregătire a misiunii externe la Focşani şi la Cincu. În august, buzoianul a ajuns pe frontul din Afganistan sub comanda unui batalion din Focşani.

După numai o lună de zile de la dislocarea în baza de la Kandahar, caporalul Mădălin Stoica a murit în timpul serviciului, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Moartea parcă i-a fost sortită, este de părere Viorel Pavel, care spune că fostul său subaltern a avut o tentativă de a renunţa la cariera militară pentru una civilă. ”Ajunsese la un moment dat să îşi facă toate formele pentru a pleca în Irlanda, ca asistent medical. Nu l-am încurajat nici noi, prietenii, nici familia, să plece aşa departe, unde credeam noi atunci că cine ştie ce i se putea întâmpla. Ne-a înţeles şi a rămas în armată”, spune fostul superior al caporalului Mădălin Stoica.

Caporalul Mădălin Stoica avea 40 de ani, era căsătorit şi avea o fetiţă. Este al patrulea buzoian căzut la datorie în teatrul de operaţii Afganistan. Primul a fost subofiţerul Dan Ciobotaru, originar din localitatea Pinu, comuna Brăeşti, făcea parte din Batalionul 33 Manevră, dislocat în Afganistan, iar pe 23 iunie 2010 şi-a pierdut viaţa, alături de un camarad, în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar.

Sublocotenentul post-mortem Iulian Dumitrescu şi sublocotenentul post-mortem Adrian Vizireanu au fost ucişi în mai 2016 de talibani îmbrăcaţi în uniformă a forţelor de securitate afgane.

Aceştia îi instruiau, într-o bază de pregătire din apropierea localităţii Kandahar, pe poliţiştii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma forţelor de securitate afgane. Militarii români au acţionat conform procedurilor din teatrul de operaţii: au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori şi au asigurat zona.

În schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari români au fost răniţi. După primirea primului ajutor, răniţii au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital. Din nefericite, cei doi buzoieni au decedat. 

CITIŢI ŞI

Unul dintre cei trei militari răniţi în Afganistan a murit la spital. O maşină capcană a intrat în blindatul lor

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite