Majorarea taxelor şi impozitelor din municipiul Buzău, contestată oficial de un senator. Ce invocă acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa PNL Buzău
Sursa PNL Buzău

Un parlamentar liberal anunţă că va ataca pe toate căile hotărârea prin care Primăria a majorat taxele şi impozitele în municipiul Buzău. Senatorul PNL Vlad Pufu solicită Prefecturii să anuleze hotărârea de consiliu local prin care au fost majorate impozitele pe care buzoienii trebuie să le plătească pentru clădiri şi terenuri.

Politicianul invocă faptul că proiectul aprobat în luna decembrie 2020 de CLM nu ar fi beneficiat de o dezbatere publică reală şi că ar fi ilegal tocmai pentru că buzoienilor nu li s-ar fi prezentat, în mod transparent, sumele cu care urmau să le fi majorate impozitele, aceştia trezindu-se în faţa faptului împlinit.

”(...) Ne-am pomenit la sfârşitul lunii decembrie cu acea hotărâre prin care se majorează impozitele pentru persoanele fizice începând cu anul 2021. Buzoienii constată în aceste zile cam ce înseamnă această hotărâre şi cât de mult afectează bugetul fiecărei familii. Eu am să vă prezint acum o analiză pe care noi am făcut-o şi am demonstrat cât de viciată şi nelegală este această hotărâre, pe care oamenii de rând nu cred că aveau timp să o facă. (…) Domnul primar a spus că a pus-o în dezbatere, dar în realitate a fost în dezbatere aşa cum domnul primar (n.r. Constantin Toma, PSD) înţelege dezbaterea”, a declarat senatorul Vlad Pufu într-o conferinţă de presă.

Vlad Pufu a precizat că va solicita oficial Instituţiei Prefectului să se implice în revocarea hotărârii respective, „plasate inteligent la limita dintre ani”, iar dacă demersul său nu va primi răspunsul aşteptat, a spus că se va adresa instanţiei de contencios administrativ. „Să o reia, să se facă o dezbatere publică reală, să înţeleagă ce înseamnă democraţiei locală adevărată!”, a încheiat Vlad Pufu.

Proprietarii de clădiri şi apartamente din Buzău plătesc impozite mai mari, după indexarea cu rata inflaţiei stabilită în Consiliul Local Municipal. De asemenea, cei care au clădiri în paragină se aleg cu o majorare cu 500%, începând din 2021.

Primarul Constantin Toma asigură că această creştere este suportabilă, o asemenea măsură fiind luată şi în alte oraşe vecine, cum ar fi Galaţi şi Ploieşti, ”unde populaţia are aceleaşi venituri ca în Buzău”.

”Impozitele vor creşte cu 50%, dar şi aici în funcţie de zone. Sunt zone centrale şi se impozitează şi în funcţie de acest aspect. Anul viitor riscăm să nu mai facem nicio investiţie şi pe exemplul dat de liberali sumele puse acolo nu sunt sume mari, practic, înseamnă zeci de lei pentru fiecare familie, în condiţiile în care politica privind taxele şi impozitele locale preluată în 2016 am dus-o până în 2020, pentru că nu am avut Consiliul Local de partea mea”, declara Constantin Toma în decembrie, după şedinţa în care s-a votat majorarea dărilor către bugetul local.

Tot în decembrie 2020, s-a mai decis ca în cazul proprietarilor unor imobile lăsate în paragină majorarea să fie cu 500%, începând din 2021. 

Procentul a fost stabilit cu scopul de a-i forţa pe proprietarii clădirilor degradate să investească în renovarea lor. Aceste imobile afectează aspectul peisajului urban şi pun în pericol celelalte clădiri din jur şi pietonii.

O comisie de specialitate constituită în cadrul Primăriei a început deja inventarierea clădirilor din municipiul Buzău aflate în paragină şi a stabilit pentru fiecare în parte un punctaj, pe baza căruia vor fi calculate impozitele.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Un tânăr din Buzău a fost reţinut pentru pornografie infantilă. Victima, o copilă cunoscută pe Facebook

Hoţii au pus ochii pe foişoarele de pe cea mai spectaculoasă şosea din Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite