Cum poţi mânca zmeură şi mure „proaspete” în toiul iernii. Oferta unui fermier buzoian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele congelate
Fructele congelate

Cine vrea să mănânce fructele de pădure româneşti, le poate găsi congelate printr-un sistem care le conservă calităţile. După dezgheţare, ele sunt ca şi proaspete. Murele şi zmeura congelate se află în oferta unui fermier buzoian care a investit anul acesta într-o instalaţie de ingheţare a fructelor.

Soţii Marian şi Dana Tudor cultivă în comuna Verneşti, pe o suprafaţă de peste 35.000 de metri pătraţi, o mare varietate de fructe de pădure. 

Printre butaşii de muri şi zmeuri, cresc inclusiv plante exotice, precum aronia sau tayberry.

Pentru că judeţul Buzău asigură un sfert din necesarul de fructe pentru toată ţara, soţii Tudor s-au gândit să înfiinţeze un centru de colectare, cu depozit frigorific şi fabrică de prelucrare a fructelor. Investiţia depăşeşte 120.000 euro.

După finalizarea lucrărilor de amenajare a punctului de colectare din Verneşti, programată pentru vara anului 2021, peste 600 de tone de fructe vor putea fi colectate şi puse la congelat pentru iarnă.

buzau

Prin îngheţarea rapidă la -40 de grade Celsius, fructele îşi păstrează calităţile nealterate, spune proprietarul depozitului. 

”Avem un tun de îngheţare rapidă, cu temperaturi de la minus 20 la minus 40 de grade. Fructul îngheaţă instant şi îşi va păstra atât structura moleculară, cât şi proprietatea fructului”, declară Marian Tudor, fermier. 

buzau

   

Instalaţiile de congelare au fost puse în funcţiune din această toamnă, spune Marian Tudor, astfel că a reuşit să pună la păstrare pentru iarnă peste 12 tone de fructe, din recolta proprie, urmând ca de la anul să ridice capacitatea de congelare.

Soţii Tudor vând zmeura şi murele congelate în caserole, atât la poarta fermei, cât şi prin comenzi online, prin reţelele de socializare

Pe lângă frucute congelate, aceştia mai au în ofertă gemuri şi siropuri naturale produse din fructe de pădure. Fabrica va produce inclusiv prafuri şi batoane din fructe uscate.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite